Verhalen uit de regio - januari 2019

Januari 2019 brengt verhalen over een wel heel onfortuinlijke schipper, een 'Bismarck' van een burgemeester, een 'rijmelig creatuur' en een dominee met een heel grote mond. Lees wat De Verhalen van Groningen in de regio's vond...

Verhalen uit de regio - januari 2019

Tekening van Cornelis Jetses bij 'De musiceerende hazen', de oorspronkelijke titel van 'In een groen groen knollenland...'. - Uit: De Zingende Kinderwereld

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Veenkoloniën

Een Veendammer schipper met heel veel pech
In het leven kan het soms behoorlijk tegenzitten. Dat ondervond schipper Wijndelt Roelof Suk uit Veendam met zijn smakschip De Drie Gebroeders. In 1770 was hij vanuit de Poolse haven Stettin maar liefst een jaar lang onderweg met een lading hout die hij moest afleveren in Amsterdam.
Lees meer...

<p>Jan Goeverneur. - Portret: Collectie Groninger Archieven</p>

Jan Goeverneur. - Portret: Collectie Groninger Archieven

Stad en Haren

Jan Goeverneur: 'In een groen groen knollenland...'
Zijn liedjes zijn bekender dan zijn naam. Bij weinig mensen zal zijn naam meteen een belletje doen rinkelen, maar begin 'In een groen groen knollenland' te zingen en de meesten maken het liedje spontaan af. Hetzelfde geldt voor 'Toen onze mop een mopje was'. Jan Jacob Antonie Goeverneur was in de 19e eeuw de officieuze stadsdichter van Groningen.
Lees meer...

Westerwolde

De luchtwachttoren van Onstwedde
‘Niets zal de waakzamen ontgaan’, zo luidde het motto van het Korps Luchtwachtdienst, opgericht in 1950, belast met het melden en doorgeven van vijandige vliegtuigen. Snelle ontwikkelingen maakten de dienst al binnen 20 jaar weer overbodig.
Lees meer...

Oldambt

Mr. Harbert Ido Schönfeld, de ’Bismarck’ van Winschoten
Naar hem is een plein in Winschoten genoemd, met daarop pontificaal een fontein. Het water stroomt niet meer. De fontein moet legionellaproof zijn en dat kost 70 mille. Te duur, vindt de gemeente Oldambt. Maar wat is te duur voor een burgemeester met zoveel verdiensten voor de stad? Mr. Harbert Ido Schönfeld (1861-1937).
Lees meer...

Eemsdelta

Een verdwenen brug bij Holwinde
Het Helwerdermaar is een cruciale verbinding voor een aantrekkelijke vaarroute van Onderdendam naar Uithuizen. Deze loopt via het Warffumer-, Usquerder- en Helwerdermaar naar het Boterdiep bij Uithuizen. Maar sinds 2014 is deze route alleen nog beschikbaar voor kanovaarders. Plezierjachten en rondvaartboten moeten omkeren bij Holwinde, vlakbij Doodstil. De eeuwenoude transportverbinding voor het vervoer van mensen en goederen van en naar de stad Groningen is afgesloten door een dam.

Hoogeland

Een nieuwe gemeente met een oud wapen
Per 1 januari 2019 is gemeente Het Hogeland van start gegaan. Bij het kiezen van de naam verkoos 71% van de inwoners van dit grote gebied deze naam boven de andere keuzes Hunsingo en Marenland. Toch doet het onlangs gepresenteerde wapen heel sterk aan dat van het oude Hunsingo denken.
Lees meer...

Westerkwartier

Bernhardus Bruins van Lutjegast, een vroege en felle Patriot
In de jaren ’80 van de 18de eeuw waren er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden felle tegenstellingen tussen patriotten en prinsgezinden. De vooruitstrevende patriotten wilden het in hun ogen falende landsbestuur onder stadhouder prins Willem V van Oranje Nassau beëindigen en vervangen door een meer democratische bestuursvorm.
Lees meer...