Verhalen uit de regio - mei 2018

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Verhalen uit de regio - mei 2018

Jannes de Vries, Het drogen van bietenzaad, ca. 1960, olieverf op doek, 80x60 cm, collectie Groninger Museum. – Foto: Marten de Leeuw

Westerwolde

'De oorlog stal mijn jeugd'
Ze werd geboren in Blijham in 1926 en vertelt bewogen over vrijheid én teleurstelling. Een vlinder die niet vliegen mocht.
Lees verder...

Veenkoloniƫn

Herinrichting Veenkoloniën: grote klus met groot effect
Eind 2017 werd de herinrichting van de Drentse en Groninger Veenkoloniën officieel afgerond. In totaal ging in het oosten van beide provincies 130-duizend hectare op de schop. Door de megaklus, die een kleine 40 jaar in beslag nam en ruim 2 miljard euro kostte, werd de bruikbaarheid van het gebied sterk verbeterd.
Lees verder...

Oldambt

Agenten in oorlogstijd
De één heult met de vijand, soms bij het fanatieke af. De ander waagt zijn leven en sterft voor het executiepeloton. Over het algemeen is de Nederlandse politieman in de oorlog niet zo dapper. Cornelis Gerrit Wiegers is een held, evenals Liebe Reitsma. Klaas Coenraad van de Hof is een lafaard, verantwoordelijk voor het oppakken en uiteindelijk doden van tal van verzetsmensen in het Oldambt.
Lees verder...

Eemsdelta

MuzeeAquarium , van bonte verzameling tot één geheel
Het MuzeeAquarium in Delfzijl, ooit het centrum van een zeevarende wereld, heeft niet alleen regionale maar ook nationale bekendheid genoten. Het gebouw moest wijken voor een benodigde dijkverzwaring. Met inventiviteit is dit als kans aangegrepen voor de bouw van een hypermodern museum.
Lees verder...

Hoogeland

Honderd jaar De Ploeg in de Ommelanden
In 1918 stak een aantal jonge kunstenaars de koppen bij elkaar om het Groninger kunstenaarschap wat meer bekendheid en nieuw élan te geven. Een ware explosie van kleuren was het gevolg.
Lees verder...

Stad en Haren

Groep de Groot: verzet in Groningen
Al snel na de capitulatie in 1940 verschenen de eerste Duitse soldaten in het Groningse straatbeeld. Het prachtige pand aan de Grote Markt dat het Scholtenhuis werd genoemd, werd omgebouwd tot kantoor van de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. De mondiale oorlog kwam dichtbij en veel Groningers moesten hun positie bepalen ten opzichte van hun bezetter. Die keuze was levensbepalend en met steeds meer risico’s.
Lees verder...

Westerkwartier

Veren en bruggen over het Reitdiep
Wie nu over of langs het Reitdiep gaat, kan zich moeilijk voorstellen dat er tot ver in de negentiende eeuw tussen de stad Groningen en de Lauwerszee geen enkele brug was. Wie naar de andere zijde van het water wilde oversteken, moest gebruik maken van een ‘veer’.
Lees verder...