Verhalen uit de regio - augustus 2018

In augustus presenteren we je verhalen over onder andere de Winschoter Wiebe Hayes, die op VOC-schip Batavia het hoofd koel hield tijdens schipbreuk en muiterij. En natuurlijk nog veel meer verhalen uit de regio...

Verhalen uit de regio - augustus 2018

Een gravure uit 1646 die het bloedbad onder de opvarenden van de Batavia uitbeeldt, uit het boek Ongeluckige voyagie, van't schip Batavia. - Beeld: Wikipedia

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Westerwolde

Het leven van een Westerwoldse dienstmeid
Vanaf haar achtste jaar gaat Maria bij de boer aan het werk. Voor spelen is geen tijd. Ze helpt in de zomermaanden bij het in klokringen stapelen van turf en ondertussen hoedt ze de koeien van de boer, die los lopen in het veen.
Lees verder...

Veenkoloniƫn

Armenzorg: voor de kerk of de gemeente?
De zorg voor de armen in Nederland is al heel lang een zaak van de overheid. Voor iemand die in de financiële problemen komt, is er als laatste instantie de bijstand. Ook zijn er allerlei verzekeringen voor mensen die niet of niet meer kunnen werken, die weduwe zijn geworden en voor mensen die bijvoorbeeld gehandicapt zijn. Zo’n tweehonderd jaar geleden waren die zekerheden er niet. 
Lees verder...

Oldambt

Wiebe Hayes, een vergeten Winschoter held
Abel Tasman heeft de naam. De ontdekker van Tasmanië en Nieuw Zeeland (1642) staat in alle geschiedenisboekjes. Het portret van de man uit Lutjegast hangt sinds kort in het Groninger Museum. Maar Wiebe Hayes, een even grote held of wellicht een nog grotere, is min of meer vergeten. De soldaat uit Winschoten redt 47 schipbreukelingen van een wisse dood.
Lees verder...

Eemsdelta

Kleurige kleding in de Middeleeuwen
Elke eerste vrijdag van augustus verkeert Appingedam weer in Middeleeuwse sferen tijdens de jaarlijkse Coopluydenmarkt. In het historische centrum van Appingedam zullen velen zich hullen in Middeleeuwse kledij. Maar hoe zag men er toen eigenlijk uit? Van de gegoede burgerij en de edelen weten we dat wel, maar die kwamen niet op de markt: daar hadden zij hun personeel voor. Hoe zag het marktbeeld eruit?
Lees verder...

<p>Robbenjagers in Westernieland. - Foto: Stichting Oude Groninger Kerken</p>

Robbenjagers in Westernieland. - Foto: Stichting Oude Groninger Kerken

Hoogeland

Monnikenwerk in Westernieland
De geschiedenis van het dorp Westernieland is onlosmakelijk verbonden met het water. Van vernietigende stormvloeden tot winstgevende visserij en zeehondenjacht; de sporen zijn nog altijd rondom de kerk te vinden.
Lees verder...

Stad en Haren

De bijzondere bewoners van Klein Toornvliet
Villa’s als Villa Gelria, Villa Hilghestede en Pax Seperata gaven de stad Groningen honderd jaar geleden al een voorname entree. Wie de Stad bezocht kwam via de statige Verlengde Hereweg binnen en de destijds nieuwe woningen vonden grif aftrek. Eén van de geïnteresseerden in 1910 groeide later uit tot de bekendste historicus van ons land; Johan Huizinga (1872-1945).
Lees verder...

Westerkwartier

Een bijzondere bult bij Marum
Vlakbij de Marumer kerk ligt een bijzondere bult. Pas enkele jaren is functie van deze vele eeuwenoude kleine hoogte bekend. Voordien deden onder de bewoners allerlei verhalen de ronde over de betekenis van deze verhoging, zoals onder meer een prehistorische heilige plaats, een grafheuvel, een terp of een molenberg. In 2012 werd bij archeologisch onderzoek de ware betekenis van de bult duidelijk.
Lees verder...