75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

SD'ers vluchten naar Schiermonnikoog

In de nacht van 14 op 15 april vluchtte een groep van 120 SD'ers en SS'ers richting Zoutkamp om de gevechten in de stad Groningen te ontvluchten. Bij een Canadese overwinning zou het merendeel van hen gearresteerd worden. Hier waren ze echter op voorbereid, want ze hadden een vluchtplan bedacht om via Schiermonnikoog naar Duitsland te vluchten. 

De hooggeplaatste mannen en vrouwen gingen met de auto naar Zoutkamp, terwijl een groot gedeelte al fietsend de tocht naar West-Groningen moest maken. Vroeg in de ochtend voeren vier afgeladen schepen de haven van Zoutkamp uit. 

De vluchtelingen bleven nog ruim een maand op Schiermonnikoog. Pas eind mei gaven ze zich over. op 31 mei 1945, voeren twee boten om half tien in de ochtend de haven van Zoutkamp uit. Onder toezicht gingen alle SD- en SS-mannen en -vrouwen aan boord en werden die middag naar het vaste land gebracht. Toen de boten in Zoutkamp aankwamen, werden de mannen en vrouwen, onder grote belangstelling van de plaatselijke bewoners, in vrachtwagens gezet en naar Groningen vervoerd, waar ze in het Huis van Bewaring werden opgesloten.

SD'ers vluchten naar Schiermonnikoog

De arrestatie van o.a. een groep SD-ers die naar Schiermonnikoog waren gevlucht, Zoutkamp 1945. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (2219-1237)