Verhalen uit de regio - september 2018

De Verhalen van september gaan over arbeiders en mensen van stand: over een boerenmeisje dat droomt van een carrière als operazangeres, over fabrieksarbeiders die staken voor hoger loon en over de spotprenttekenaar Albert Hahn, die hun strijd ondersteunt met schrikbarend directe tekeningen...

Verhalen uit de regio - september 2018

De arbeiders in de Veenkoloniën staakten voor betere leefomstandigheden en voor hoger loon. – Foto: Collectie Groninger Archieven

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Stad en Haren

Albert Hahn: 'Schrikbarend direct'
Albert Hahn (1877), een van Nederlands bekendste spotprenttekenaars, overleed op 3 augustus 1918 na een productief leven dat zijn schaduwkanten kende. Dankzij onder meer het werk van Hahn bereikte deze vorm van satire een hoogtepunt in Nederland. De prenten weerspiegelen een verdwenen tijdgeest en Hahns prenten doen dat nog steeds op een heel directe manier.
Lees verder...

<p>Engeline Westerhuis (1891-1984) uit Usquert, beter bekend onder haar artiestennaam Angela Cona. &ndash; Foto: Collectie Anne Aalders</p>

Engeline Westerhuis (1891-1984) uit Usquert, beter bekend onder haar artiestennaam Angela Cona. – Foto: Collectie Anne Aalders

Hoogeland

Opera in Usquert
In de ‘barre winter van negentig’ werd op 14 januari 1891 Engeline Westerhuis aan de ijzige wereld toevertrouwd, hoewel haar geboorte plaatsvond in het relatief gerieflijke voorhuis van de Westerhuisheert te Usquert. Haar levenspad zal heel anders lopen dan haar trotse ouders het zich voorstelden.
Lees verder...

Westerkwartier

Het 'volksgericht' te Niebert
Officieel is Nederland een rechtstaat met rechtspraak, maar vroeger kwam nog wel eens eigenrichting door het volk voor. Een van de laatst bekende volksgerichten was in 1961 in het behoudende Staphorst. In 1927 kreeg een soortgelijk volksgericht in Niebert veel aandacht: twee ongehuwd samenwonenden werden bespot en mishandeld door hun dorpsgenoten.
Lees verder...

Veenkoloniën

Opstand in de Veenkoloniën
Halverwege de 19e eeuw groeide tussen werkgevers en werknemers op het Groninger platteland steeds meer afstand. Het ging in deze tijd goed met de landbouw en met de fabrieken. Herenboeren en fabrieksdirecteuren gingen zich door de grote winsten steeds elitairder gedragen. Werknemers voelden steeds minder binding met bedrijven. Dat moest wel fout lopen.
Lees verder...

<p>Joodse arbeiders in kamp de Beetse in Sellingerbeetse. &ndash; Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork</p>

Joodse arbeiders in kamp de Beetse in Sellingerbeetse. – Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Westerwolde

Joodse gevangenen in Kamp de Beetse
Kamp de Beetse in Sellingen heeft in zijn relatief korte tijd van bestaan meerdere bestemmingen gekend. In de Tweede Wereldoorlog was het kamp een voorportaal voor Westerbork.
Lees verder...

Oldambt

De kerk van Nieuwolda: 'Gij zelve wordt als levende stenen'
Op 24 september 1718 preekt ds. Herman Dronrijp voor het eerst in de nieuwe kerk van Nieuwolda. Hij citeert een passage uit de Bijbel, 1 Petrus 2 vers 5: 'Zo wordt Gij ook zelve als levende stenen gebouwd tot een geestelijk huis.' Nieuwolda heeft eindelijk een eigen godshuis. Met dank aan een vrijgevige kruidenier, Timon Harmens, die via een legaat 3000 gulden doneert voor de bouw. Voor toren (1765) en orgel (1787) is later geld voor handen.
Lees verder...

Eemsdelta

'Wat zou oma Grietje Hooghoudt doen?'
Elke zomer worden er streekproductenmarkten op het terrein van borg Ewsum gehouden. Een deel van de producten komt uit de eigen historische tuin. Een tuin met onder andere vergeten groenten en kruiden en een speciaal kruidenvak voor Groninger jeneverproducent Hooghoudt.
Lees verder...