Verhalen uit de regio - februari 2019

Plaggenhutten, de Drachtster tram, het fameuze Orkest Stoppelman, varen op een bolschip en de sneeuwwinter van 1979. Dat zijn De Verhalen van Groningen in februari 2019.

Verhalen uit de regio - februari 2019

Een moeder met drie kinderen voor hun plaggenhut bij Onstweddertange, ca. 1914. – Foto: Tonnis Post, collectie Groninger Archieven

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Stad en Haren

Sneeuwwinter 1979: verdwaald in Lewenborg
Voor veel oudere Groningers is het een onvergetelijke ervaring geweest: de sneeuwwinter van 1979. Vele dorpen raakten afgesloten van de buitenwereld door hoog opgewaaide sneeuwduinen. Freida en Karl Wendel woonden net een paar maanden in Lewenborg. 'De sneeuw lag zo hoog dat we de voordeur niet meer open konden doen.'
Lees verder...

Westerwolde

De plaggenhutten van Westerwolde
Het dorp Alteveer was begin 20e eeuw een jong veendorp met hier en daar een plukje woningen. Van het feit dat één van de schamele onderkomens uit die tijd zou eindigen als een uniek museumstuk, had nog niemand een vermoeden.
Lees verder...

<p>Het orkest Stoppelman, bestaande uit vader Lazarus en zijn zeven zonen. Geen van hen overleefde de Holocaust. &ndash; Foto: collectie Groninger Archieven</p>

Het orkest Stoppelman, bestaande uit vader Lazarus en zijn zeven zonen. Geen van hen overleefde de Holocaust. – Foto: collectie Groninger Archieven

Veenkoloniën

Muzikale joden uit de Veenkoloniën
Op 10 februari 2019 start in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten een bijzonder podiumproject. In het muziek- en theaterstuk Streekgenoten staat het leven van vroegere muzikale Joodse families uit de Drentse en Groningse Veenkoloniën centraal. Liedjes, vertellingen, klezmer- en klassieke muziek vormen de ingrediënten.
Lees verder...

Oldambt

De Volharding, een 'monster-schip'
Bolschip De Volharding (1915) ligt niet meer aangemeerd aan de kade bij museum-gemaal De Hoogte in Nieuwolda. De stichting die het bolschip in beheer had, heeft dit varend erfgoed noodgedwongen moeten verkopen. Wegens gebrek aan vrijwilligers en wegens te strenge regels van de scheepvaartinspectie. Einde van een roemrucht tijdperk.
Lees verder...

Hogeland

Warffumers over hun sneeuwwinter van 1979
Voor kinderen was het een prachtige tijd. 'Fantastisch, al die sneeuwbulten, ik was klein, daarom leken ze misschien nog groter dan ze waren,' zegt Marian. Marga’s huis, tussen Warffum en Den Andel, was helemaal ingesneeuwd. 'Ik kon boven op ons huis staan en op een plastic zak naar beneden glijden. Later is ons huis uitgegraven met een kraan.
Lees meer...

Eemsdelta

'Een barre, maar ook fijne winter'
Veertig jaar geleden was het al een lange koude winter geweest, met in begin januari 1979 het ijzige record van min 24,5 graden, gemeten bij Ten Post. Maar het venijn zat in de staart: een winter om nooit te vergeten.
Lees verder...

Westerkwartier

De Drachtster tramlijn
In 2018 zijn nog enkele ongebruikte spoortjes ten westen van de Paterswoldseweg van de NTM-lijn opgeruimd. Het waren de laatste restanten van de tramlijn Drachten-Groningen, in Groningen beter bekend als de ‘Drachtster tramlijn’. Ruim 30 jaar geleden is deze tramlijn, toen ook wel ‘Philipslijntje’ genoemd, opgeheven na meer dan 70 jaar dienst te hebben gedaan. Het was de laatste NTM-lijn in Nederland. Van het 43 kilometer lange tracé liep een groot deel door het Westerkwartier.
Lees verder...