Onderweg

1914-1945

Stationsgebouw Blijham

Stationsgebouw Blijham
Het stationsgebouw van Blijham met rechts de trambaan naar Bellingwolde en links die naar Ter Apel. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (818-1583)

Op 12 juni 1912 werd de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG) opgericht. Tot aan 1948 zou zij mensen en goederen tussen Ter Apel en Delfzijl vervoeren. Vanwege haar (lage) snelheid werd de tram ook wel Ol Graitje Het tijdperk van de OG spreekt echter nog steeds tot de verbeelding. Veel (oud) inwoners kennen op dit moment nog verhalen over OG en spreken veelal positief over de oude stoomtram. Daarnaast zijn er in het landschap nog veel sporen van OG te ontdekken.

Langs het tracé van OG verrezen diverse haltes. Grotere plaatsen kregen stations, kleinere dorpen hadden enkel een perron. In sommige plaatsen werden bestaande gebouwen gebruikt als station, zoals Hotel De Witte Zwaan in Oostwold, maar er werden ook nieuwe gebouwen opgetrokken. De stationsgebouwen van Winschoten, Blijham en Jipsinghuizen bleven bewaard. De stationsgebouwen van Blijham en Jipsinghuizen uit 1915 zijn identiek: beneden ruimte voor passagiers en faciliteiten, boven de woning van de stationschef.