75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Ondergedoken op een boerderij

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Gé Everts-Omta, op een boerderij aan de Spijksterweg te Bierum. Haar oudste broer Fokko zat in het verzet en haar twee andere broers wilden niet in Duitsland werken. Zij werden allen gezocht en zaten ondergedoken op hun boerderij, samen met een neef en een buurjongen. Vele malen zijn de Duitsers op de boerderij geweest voor huiszoeking en heftige ondervragingen, maar ze konden de onderduikers, die in een 'hol' in de schuur zaten, niet vinden.

Op 9 september 1944 komt een grote groep SD'ers het erf op. De familie zit te eten, maar de onderduikers kunnen nog net op tijd het hol bereiken. De Duitsers doorzoeken de boerderij grondig, schieten op mogelijke schuilplaatsen en gebruiken speurhonden, maar vinden niemand. Dan nemen ze de 65-jarige vader, Aldert Derk mee naar de schuur. Daar ondervragen en mishandelen ze hem, terwijl de onderduikers vanuit hun hol alles kunnen horen. Vader blijft zwijgen en dan opeens horen de onderduikers twee schoten. Ze moeten zich inhouden om niet tevoorschijn te komen. Als even later een van de dochters bij het ontzielde lichaam van vader wordt gebracht, horen ze wat er is gebeurd. Maar nog komen ze niet uit het hol.

Nadat de SD'ers zijn vertrokken en de kust veilig wordt verklaard, besluiten de onderduikers te vluchten. Ze kunnen de begrafenis van hun vader, die zwaar wordt bewaakt door Duitse soldaten, niet bijwonen. Fokko en de andere onderduikers overleven de oorlog, net als de moeder en dochters van het gezin, die na de moord op vader naar Ter Laan (Bedum) uitwijken.

(Het verhaal is heel aangrijpend opgeschreven door Fokko Omta zelf in Bierum in de branding en in  DvhN (9-9-2013) door Frank von Hebel)

Ondergedoken op een boerderij

De boerderij aan de Spijksterweg in Bierum, waar de familie Omta woonde. Rechts de lange oprijlaan. – Foto: Google Maps