75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Neergestorte bommenwerper

Vanaf 1942 vlogen geallieerde bommenwerpers regelmatig over Nederland om Duitse steden en industrieën te bombarderen. Natuurlijk zetten de Duitsers jachtvliegtuigen en afweergeschut in om de bommenwerpers tegen te houden.

Vele geallieerde toestellen stortten neer boven de provincie Groningen. Eén ervan kwam in de nacht van 19 op 20 februari 1944 terecht in een perceel bouwland in Kropswolde. Inwoners die nog wakker waren hoorden het gedreun van de talloze vliegtuigmotoren. Omstreeks 0.30 uur was er een mitrailleursalvo te horen. Even daarna verscheen er een stipje in de nachtelijke hemel. Dat stipje werd steeds groter: er stond een vliegtuig in brand en het daalde snel. Ergens boven het Zuidlaardermeer verloor het toestel al wat onderdelen, waarna het met een donderend geraas neerstortte op een akker. Het verkreukelde wrak schoot door de voorwaartse snelheid nog even door en kwam voor een deel in een sloot terecht, waar het uitbrandde. Het was niet de enige plek in Kropswolde waar het brandde. Bakker Robben, die aan de Woldweg woonde, was wakker geworden van het lawaai en wilde kijken wat er aan de hand was. Wat hij niet wist was dat er een benzinetank door het dak van zijn bakkerij was gekomen. Robben probeerde een lichtje te maken: de benzine vatte vlam en zijn hele onderkomen stond in lichterlaaie.

Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen om. Eén werd gearresteerd en één kwam via de 'pilotenlijn' van het verzet terecht in de Ardennen, waar hij de bevrijding meemaakte.

 

Neergestorte bommenwerper