75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De tragische moord op de gebroeders Sleutelberg

De ongehuwde broers Lazarus en Meijer Sleutelberg hadden een slagerij en een veehandel in Farmsum. Ze zaten ondergedoken op allerlei adressen. Werden ze ergens gezien, dan moesten ze onherroepelijk door naar een volgende schuilplaats.

In april 1945 zaten ze op een boerderij bij Appingedam, hun zoveelste onderduikadres.
Tijdens de opmars van de Canadezen naar Delfzijl trokken de Duitsers zich terug uit Appingedam en verschansten zich op de stelling Delfzijl. 'Een van hen ontdekte op dinsdag 24 april de broers Sleutelberg. Ze werden naar de SD-Dienststelle in Delfzijl gebracht en in de nacht van 24 op 25 april werden Lazarus (43) en Meijer (37) op een onbekende plek in Delfzijl vermoord.

Siert Bruins was in de Tweede Wereldoorlog lid van de SD en hij was betrokken bij een aantal moorden in en rond Delfzijl. Zijn acties in de oorlog leverden hem de bijnaam ‘Het Beest van Appingedam’ op. Hij werd in 1980 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor de moord op beide broers Sleutelberg. Bruins heeft nooit opheldering gegeven over waar de stoffelijke overschotten zijn gebleven.