75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De Plantsoenbar, Hotel Baulig en andere (Duitse) horeca in de oorlog

Het zuidelijke deel van de Herestraat een gunstige plek voor de Groninger horeca, want behalve Baulig (sinds 1921) stonden er ook andere gerenommeerde horeca-gelegenheden, zoals grand hotel Frigge, café-restaurant De Faun en naast Baulig tearoom-restaurant-hotel Indië. 

Baulig trok veel Duitse gasten. De oprichter en eigenaar was Duitser van geboorte (in 1926 genaturaliseerd) en het hotel adverteerde met een aanbod aan Duitse bieren. Na de oorlog kwam daar nog een slagzin bij: 'Bist du traurig, geh' zu Baulig. Bist dus froh, tuh' ebenso.'. 

Tijdens een brand in 1943 werden vier Duitse vrouwen gered en in mei 1940 verbleven er ook Duitse luitenants en soldaten. Bij de bevrijding ging een groot deel van het archief verloren.

De ouders van de opa van Dick de Groot (leeft nog) hadden de Plantsoenbar (nu Café Lambiek), waar vlakbij in de oude HBS Duitse en Poolse soldaten waren gelegerd. Oma zorgde dat bonnen bij het verzet terechtkwamen. Opa leeft nog en heeft vele verhalen, over goede Duitsers en foute Nederlanders. 

Ook in Hotel de Doelen aan  de Grote Markt verbleven tijdens de oorlog veel Duitsers. Hoe ontspanden de Duitse officieren zich? Hoe was de sfeer, hoe kwamen de uitbaters aan levensmiddelen? Welke regels waren er en wat vonden de eigenaren van hun Duitse klandizie?

De Plantsoenbar, Hotel Baulig en andere (Duitse) horeca in de oorlog

Hotel Baulig, ook het geboortehuis van Wessel Gansfort. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1785-20671)