Macht & Pracht

1893

De Groninger Lawn Tennis Bond

De eerste tenniswedstrijd in Groningen werd gehouden in 1893. De nieuwe sport werd populair, met name onder studenten. Al snel telde de stad meerdere tennisclubs, die allemaal gebruik maakten van velden aan de zuidkant van de stad. In 1913 deed notaris A.J. Tjeenk Willink een oproep om een gezamelijke tennisbond op te richten: de Groninger Lawn Tennis Bond.

De Groninger Lawn Tennis Bond

Partijtje tennis bij de GLTB, met rechts H.R.A. Benthem de Grave (1925) - Foto: Fotograaf onbekend. www.beeldbankgroningen.nl (1785-27808).

De nieuwe vereniging sloot een contract voor vier banen met de eigenaar van de uitspanning ‘De Passage’ aan de Verlengde Hereweg. Ook werd de club meteen lid van de Nederlandse Lawn Tennis Bond, zodat de Groningers mee konden doen aan de landelijke toernooien. In 1918 verhuisde GLTB naar het Park Vorenkamp. De vereniging legde er zelf vier betonnen banen aan en bouwde er een ‘houten tent’ als clubgebouw (de Loggia). In 1926 kwamen er gravelbanen.

Kroonluchters

De leden van GLTB speelden om te winnen. Maar omdat er geen overdekte banen waren, kon er in de winter niet worden getraind. In 1935 overwoog men de grote zaal van de Harmonie te gebruiken. De parketvloer was geschikt, maar men vreesde voor de kroonluchters. Pas halverwege de jaren vijftig kwam er een oplossing: landbouwer Hendrik Prenger uit Eenrum stelde zijn schuur ter beschikking.

Affiche Jubileumvan het toernooi van de Groninger Lawn Tennis Bond (1953)  - Ontwerp: Hilda Vorenkamp.
Affiche Jubileumvan het toernooi van de Groninger Lawn Tennis Bond (1953) - Ontwerp: Hilda Vorenkamp.

Mede dankzij de wintertrainingen in de schuur wisten twee meisjes van de GLTB uit te groeien tot proftennisters. Met Trudy Groenman en Anja Lepoutre promoveerde GLTB in 1963 naar de hoogste klasse, de hoofdklasse A. Een jaar later was Trudy Groenman Nederlands Kampioen en Anja Lepoutre Nederlands Kampioen Indoor. Datzelfde jaren stonden ze samen op Wimbledon.

Ruim honderd jaar

In 2013 hebben Jan-Maarten Goedkoop en Gerard Muntinga ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de GLTB een historische wandeling door het park Vorenkamp samengesteld. Panelen met oude foto’s wekten de geschiedenis van GLTB en het park tot leven. Via de link in de rechterbalk komt u bij een fotoimpressie van de wandeling.

Park Vorenkamp (circa 1920)  - Foto: www.beeldbankgroningen.nl  (1785-28316).
Park Vorenkamp (circa 1920) - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1785-28316).