75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De dagboeken van Geke Hollema: liefde in oorlogstijd

Geke Hollema en Gien leerden elkaar midden in de Tweede Wereldoorlog kennen. In de dagboeken van Geke is dit prachtige verhaal over liefde in oorlogstijd te lezen. Geke schrijft over alles wat ze meemaakten. De verhalen illustreerde hij zelf met tekeningen en foto’s. De dagboeken geven ook een bijzonder inzicht in het dagelijkse leven in de provincie Groningen tijdens bezetting en bevrijding.

Het dagboek begint met de eerste ontmoeting tijdens een waterpolowedstrijd in Veendam. De vonk sloeg meteen over en vele andere afspraakjes volgden. Ze brachten Kerstmis en Oud & Nieuw samen door en waren erg verliefd, aan de oorlog probeerden ze niet veel te denken. Geke schrijft in elk geval liever over zijn vriendin. Ondanks de oorlog bleven ze toch jonge mensen die er het beste van wilden maken. Tussen de regels door is de oorlog in de dagboeken wel degelijk aanwezig. In 1942 wordt Geke opgeroepen om in Duitsland te werken. Hij voelt hier weinig voor en besluit onder te duiken in Glimmen. 

Canadese en Poolse tanks bevrijdden op 13 april Glimmen en Veendam. Geke trok langs zoveel mogelijk familieleden en bekenden om te controleren of alles goed was. Verpleegster Gien werd meteen opgeroepen om te helpen met alle gewonden. Op 5 mei tekende Geke ter ere van de landelijke bevrijding een zegevierende leeuw, die met zijn voet het hakenkruis vertrapt. Op 7 mei, de dag dat Duitsland zich officieel in Europa overgaf, tekende hij een hand met hamer die een Duitse adelaar vermorzelt. Op 10 mei werden de doden herdacht en legden Geke en Gien bloemen bij de graven van Engelse vliegeniers. Langzaam maar zeker werd het leven weer beter. In september 1945 verloofden Gien en Geke zich. Klaar voor een nieuw leven samen.

De dagboeken van Geke Hollema: liefde in oorlogstijd

‘Een liefdesverhaal in oorlogstijd’ collectie Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte