75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De Canadese aanval op Groningen: Fred Butterworth / Clarence Milner

Tijdens de slag om de stad Groningen, van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april, werd er hevig gevochten en vielen er verschillende Canadese slachtoffers. 

Fred Butterworth was de eerste Canadese soldaat die bij de bevrijding van Groningen op 13 april 1945 om het leven kwam. Zijn tank werd beschoten, vloog in brand en kwam tegen de gevel van het huis tot stilstand, Fred werd slechts 23 jaar. Zijn broer Stanley vocht ook om de bevrijding van Groningen en overleefde. (In 2015 was hij eregast bij de bevrijdingsfeesten.)

Op 14 april probeerden de Canadezen de Parkbrug te veroveren. Deze brug was nog intact gehouden door de Duitsers en vormde een belangrijke doorgang naar het centrum. De hele dag waren de Canadese troepen hier aan het vechten. De Canadese soldaten dachten dat de huizen aan de Parkweg bedrijfspanden waren, maar het bleken burgerwoningen te zijn, waardoor ze voorzichtiger te werk moesten gaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Duitsers hielden zich schuil in de huizen en bestookten de Canadezen met brandkogels en granaten.

Na een hevig gevecht namen de Canadezen de Parkbrug in. Vervolgens richtten zij zich op het verjagen van de Duitsers uit de huizen in de nabije omgeving. Daarbij werden ze nog steeds beschoten door onder andere een FLAK-kanon. De 19-jarige soldaat Clarence Milner werd dodelijk getroffen en overleed ter plekke aan de Parkweg.

De Canadese aanval op Groningen: Fred Butterworth / Clarence Milner

Canadese tanks staan na de bevrijding geparkeerd naast de kerk in Haren. - Foto: (2138-5041) collectie Groninger Archieven