Compliment voor een oorlogsmonument

Doe mee en zet uw oorlogsmonument in de schijnwerpers!

Groningen telt 181 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Ieder oorlogsmonument is anders van vorm: ze zijn er groot en klein, van natuursteen, hout, brons of glas, in de vorm van een beeld, plaquette, bank, bos, boom, kruis of kapel en ze staan in de buitenruimte, maar ook binnen. 

Compliment voor een oorlogsmonument
St. Joris en de Draak door Oswald Wenckebach, Groningen; Oorlogsmonument Pieterzijl door Eddy Kingma; Oorlogsmonument door Hubert van Lith, Nieuw-Beerta – Foto: Gerardus en Bayke de Vries, bron: Wikimedia

Elk monument heeft zijn eigen verhaal; het kan tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht; er zijn echter ook monumenten die al voor de oorlog bestonden en later de betekenis van oorlogsmonument hebben gekregen.

In Groningen wordt in de aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2016 het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het oorlogsmonument dat het meest ‘leeft’ en het best beheerd wordt. De prijs heeft tot doel het beheer en behoud van oorlogsmonumenten te stimuleren en partijen op te roepen oorlogsmonumenten ‘levend’ te houden.

De winnaar ontvangt een trofee en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. Van de vijf genomineerde inzendingen maken wij een portret in de regionale krant en op film. De meest bijzondere verhalen krijgen een plek op de websites www.deverhalenvangroningen.nl en www.oorlogsmonumenten.nl.

Aanmelden klik hier

Procedure en voorwaarden klik hier

Veelgestelde vragen klik hier

De prijs wordt uitgereikt door De Verhalen van Groningen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de provincie Groningen.