75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Zweedse schepen met meel komen aan in de hongerwinter

Op 28 januari 1945, liepen twee Zweedse schepen de haven van Delfzijl binnen. Aan boord bloem, gort, erwten, melkpoeder, margarine, gedroogde groente en levertraan: hulp voor de hongerende bevolking in bezet Nederland.

Al in oktober 1944 begon de voorbereiding van dit voedseltransport. Omdat de vijandelijke partijen - geallieerden, bezetters en daarbij het neutrale Zweden – op elk niveau met elkaar moesten samenwerken en overleggen, nam de organisatie heel wat tijd in beslag. Half januari bereikten ze een akkoord en op 24 januari vertrokken twee schepen. Vier dagen later liepen de schepen binnen in de haven van Delfzijl. Er is vertraging vanwege onderhandelingen en formaliteiten, maar als er eenmaal begonnen mag worden met lossen, werken de Delfzijlster havenarbeiders keihard, gemotiveerd door de gedachte levens te redden.

Met binnenvaartschepen worden de levensmiddelen naar het westen gebracht, waar het brood gebakken wordt. De hongerende bevolking kan niet lang daarna het rantsoen ophalen. Voor iedereen boven de vier jaar is er een half Zweeds wittebrood en een klein pakje Zweedse margarine.

Zweedse schepen met meel komen aan in de hongerwinter

Het Rode Kruisschip Hallaren wordt in de haven van Göteborg geladen, 1945. - Foto: I Bild, Zweden