75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Ook Belgen bevrijdden Groningen

Tot nu toe werd algemeen verondersteld dat Zuidoost-Groningen alleen door Poolse pantsertroepen werd bevrijd. Maar de Poolse tanks werden voorafgegaan door Belgische stoottroepen. Voordat de lokale bevolking goed en wel besefte dat ze waren bevrijd, trokken de Belgen alweer verder naar het volgende dorp. De Polen, die vlak daarna ten tonele verschenen, werden vervolgens onthaald als helden en bevrijders. De Belgen bleven anoniem.

Op 7 april 1945 trok het Belgian 5th SAS Regiment de Nederlandse grensstad Coevorden binnen. De Belgen beschikten met mitrailleurs uitgeruste jeeps, waarmee ze ver achter de Duitse linies kwamen. Hun taak was de opmars van de 1ste Poolse Pantserdivisie te ondersteunen. De Belgen raakten in zware gevechten verwikkeld, bijvoorbeeld in Veele, waar de Duitsers de brug over het Mussel-Aa-kanaal opgeblazen hadden. Bij Blijham werden de Belgen op 15 april zwaar onder vuur genomen, maar ze slaagden er uiteindelijk in door te breken en Winschoten in te nemen. In het nabijgelegen Beerta bevond zich nog een laatste weerstandsnest, maar ook dat werd vakkundig opgeruimd.

Tussen de 2e Poolse tankdivisie en de Belgische SAS werd in die dagen een wedstrijd gehouden om als eerste met flesjes zeewater terug te komen naar Winschoten. De Belgische SAS won deze uitdaging.

Ook Belgen bevrijdden Groningen

Belgische SAS-militairen met hun speciaal uitgeruste jeeps in de winter. - Foto: Battlefield Tours