75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Jongensboekavonturen van een tewerkgestelde

Henk de Jong een 16-jarige jongen uit Appingedam als de oorlog uitbreekt. Met wat vrienden haalt hij streken uit, zoals foto's van het koninklijk huis bij NSB'ers in de brievenbus doen en Duitse administratief medewerkers opsluiten in hun eigen kantoor. In augustus 1943 besloot Henk onder te duiken: hij liep grote kans opgepakt te worden om in Duitsland tewerkgesteld te worden. Lang duurde zijn onderduik op een boerderij bij Schildwolde niet: hij werd opgepakt tijdens een razzia en na een verblijf op het politiebureau in Groningen werd hij samen met een hele groep jongens naar Lübeck en omgeving getransporteerd. Henk kwam terecht bij de Flenderwerken in Siems en moest duikboten bouwen. Hij raakte in zijn kamp bevriend met andere Nederlanders, een Franse jongen en Oekraïense meisjes en kon het ook daar niet laten om grappen uit te halen en milde sabotage te plegen. 

Henk heeft zijn belevenissen opgeschreven in een boekje en er zijn flink wat foto's van zijn tijd in Lübeck, waarop te zien is dat hij het prima naar zijn zin heeft gehad. 

Jongensboekavonturen van een tewerkgestelde

Henk de Jong (1924-2015), rechtsonder, tijdens zijn dwangarbeiderschap in Duitsland. De foto is gemaakt op Eerste Pinksterdag 1944. - Foto: collectie Käthy de Jong