75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Flugwache Warffum, een onbekende stelling in de Noordpolder

Het primaire doel van een Flugwache (afgekort Fluwa en volledig Flugzeugwache) was het observeren van vliegtuigen die ‘onder de radar’ vlogen en deze gegevens door te spelen aan de Stellungsflugmeldezentrale. 

De Flugwaches waren, naast de stellingen van de Kriegsmarine, de eerste stationaire troepen in de provincie Groningen. Zo was de Flugwache van Warffum in de zomer van 1940 al operationeel. Een van de manschappen op de Fluwa (er zaten zes tot tien man op een post) was Karl, die de vijf oorlogsjaren in Winsum heeft gewoond en daar trouwde met een Middelstumse.
De Flugwaches Warffum bestond aanvankelijk uit een houten toren en wat bijgebouwen. In de zomer van 1943 kwam de opdracht dat de Flugwaches langs de kust ‘verbunkerd’ dienden te worden. In Warffum kwam er een betonnen bunker met een observatiekoepel van plexiglas. Verder een gemetseld manschappenverblijf met slaapverblijf en ondersteunende ruimtes voor bijvoorbeeld een watertank, kolen, proviand en opslag. 

Karl is tot twee keer toe naar het Oostfront gestuurd, maar beide keren op miraculeuze wijze net op tijd weer teruggeroepen naar de Flugwache Warffum. Hij overleefde de oorlog en ging daarna met zijn vrouw in Duitsland wonen.

Flugwache Warffum, een onbekende stelling in de Noordpolder