75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De moord op onderduikers Siegfried en Dina Klein

Siegfried (1874) en Dina (1889) Klein woonden aan de Barkelastraat in Stadskanaal. Siegfried was slager, het Joodse echtpaar had twee dochters. In 1942 zochten Siegfried en Dina een onderduikadres, nadat hun dochters al elders waren ondergebracht. Op 11 november zijn ze nerveus, want ze hebben gehoord dat er een razzia komt. Wanneer een bekende aan de deur belt met de mededeling dat er toch nog een onderduikadres is gevonden, is Siegfried opgelucht. Hij en Dina pakken de gereedstaande koffers en nemen geld en eten mee. Een uur later stopt er een dure auto voor de deur. De buren nemen nog snel even afscheid en Dina en Siegfried stappen in de wagen. Ze verdwijnen in de nacht en worden nooit meer levend gezien. 

Wat er vervolgens gebeurde, is niet bekend. Op 23 december 1942 zijn twee mannen op een akker in Gasselterboerveenschemond aan het ploegen. Ze vinden een koffer en het valt hen op dat een stuk land is omgewoeld. De lichamen van het echtpaar worden niet lang daarna teruggevonden, doodgeschoten en beroofd van al hun kostbaarheden.
De dochters, die de oorlog allebei overleefd hebben (tekenaar Siegfried Woldhek is een kleinzoon van het echtpaar) zijn nog altijd op zoek naar meer informatie rondom de moord.

De moord op onderduikers Siegfried en Dina Klein

Hoofdstraat, Stadskanaal, ca. 1947 - Foto: Boekhandel A.H. Wiegman, www.beeldbankgroningen.nl (1986-16044)