Macht & Pracht

1945

Arjen Robben, de 'beste van de wereld'

Hij heeft ruim twintig internationale en nationale kampioenschappen gewonnen met zijn clubs, en dat in een carrière van net vijftien jaar professioneel voetbal. Arjen Robben, geboren op 23 januari 1984 in Bedum, wordt ook wel 'de beste van de wereld' genoemd. Een bijnaam waar hij, zelfs in de ogen van veel nuchtere Groningers, best een beetje recht op heeft.

Arjen Robben, de 'beste van de wereld'

Arjen Robben (links) in het tenue van Oranje, klaar voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Japan in 2009. - Foto: Tsutomu Takasu via Wikimedia Commons

Robbens voetbalcarrière begon bij VV Bedum, waar hij tot zijn twaalfde speelde. Zijn moeder stond achter de balie van het postkantoor en zijn vader was leraar lichamelijke opvoeding. De jonge Arjen presteerde het bij VV Bedum om in één seizoen het onwaarschijnlijke aantal van 151 doelpunten te maken. Als zijn team een wedstijd met 20-0 won, waren er achttien doelpunten gescoord door Robben.

Talent

Als jeugdspeler bij FC Groningen ontwikkelde hij zijn talenten als aanvaller nog verder, terwijl hij intussen gewoon de havo deed op het Kamerlingh Onnes College. Op zijn zestiende kreeg hij onder schooltijd een telefoontje: hij mocht invallen in het eerste elftal van FC Groningen. Dat was het begin van een glansrijke tijd als professioneel voetballer. De Volkskrant schreef na afloop van de wedstrijd lovend over het debuut van Robben:

Talenten worden niet altijd geboren in Amsterdam of Paramaribo. Arjen Robben komt uit Bedum, op de weg naar Stedum, gelegen op het Groningse Hogeland. Wie weet zeggen de mensen uit de hoofdstad van de provincie over tien jaar: 'Ik was erbij, bij het debuut van Robben in de basis van Groningen 1.'

De Volkskrant, 18 december 2000

Topclubs

Robben speelde twee seizoenen bij FC Groningen en kon daarna kiezen uit de Nederlands topclubs, die hem graag wilden hebben. Het werd PSV, waar de Groninger twee jaar bleef. Britse topclubs als Manchester United en Chelsea wilden hem graag hebben en boden de Eindhovense club flinke bedragen. PSV-voorzitter Harry van Raaij zei naar verluidt over een bod van 7 miljoen euro: “Voor die prijs mogen ze een Robben-shirt met een handtekening hebben.”

Alles gewonnen

Robben verhuisde in 2004 naar het Londense Chelsea en drie jaar later naar het Spaanse Real Madrid. Met beide clubs won hij de nationale competities en toen hij in 2009 een contract tekende bij de Duitse club Bayern München, wist Robben nog niet dat hij met 'Die Bayern' in 2013 zo'n beetje elke nationale en internationale trofee zou winnen die er op voetbalgebied te winnen viel. Een BBC-commentator heeft eens over de Groninger gezegd: 'Deze jongen heeft alles, behalve haar.”

In het Nederlands elftal is Robben al sinds 2003 een vaste speler, die op beslissende momenten de doorslag kan geven. Hij speelt meestal als vleugelaanvaller en staat bekend om zijn dribbels, snelheid, voorzetten en afstandsschoten.

Arjen Robben en Dirk Kuyt worden gehuldigd na het behalen van zilver tijdens het WK voetbal van 2010. - Foto: Greg Tee via Wikimedia Commons
Arjen Robben en Dirk Kuyt worden gehuldigd na het behalen van zilver tijdens het WK voetbal van 2010. - Foto: Greg Tee via Wikimedia Commons

Privé

Robbens privéleven is redelijk onopvallend. Hij is getrouwd met zijn jeugdliefde Bernadien en samen hebben ze drie kinderen. Het huwelijk vond in 2007 plaats in de Stadsschouwburg in Groningen.

De toekomst

Robbens contract bij Bayern München loopt nog tot en met 2017. “Met FC Groningen ben ik verbonden en dat blijft ook altijd mijn club,” zei Robben in een interview in 2014, “maar of ik ooit nog als speler terug zal keren, dat kan ik niet beloven.” In elk geval is Robben ambassadeur van de supportersvereniging van FC Groningen.