Nieuwsbericht

Compliment voor een oorlogsmonument 2016 voor Joods monument in Wagenborgen

Groningen telt 181 oorlogsmonumenten. Vandaag heeft de deskundige jury onder voorzitterschap van commissaris van de Koning René Paas bekend gemaakt dat het Joods monument voormalige bewoners Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen het Compliment voor een oorlogsmonument 2016 ontvangt. Deze prijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Groningen en is een initiatief van de Provincie Groningen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Verhalen van Groningen.

Juryvoorzitter René Paas motiveert de keuze van de jury als volgt: “Dit monument herinnert aan een unieke en voor velen onbekende groep slachtoffers: joodse psychiatrisch patiënten. Het monument staat op een plek waar weinig nog herinnert aan het psychiatrisch ziekenhuis Groot-Bronswijk. De grote betrokkenheid van de lokale jeugd wordt geprezen.”

Inzet en betrokkenheid
Naast het monument in Wagenborgen prees de jury ook de andere genomineerden voor hun inzet en betrokkenheid om de verhalen levend te houden. De andere genomineerden zijn: het monument Aduard herdenkt zijn gevallenen aan de Burgemeester Seinenstraat in Aduard, Monument 1940-1945  op het Torenplein in ’t Zandt, monument Onlosmakelijk verbonden aan de Hoofdstraat West in Uithuizen en en Het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen.

De monumenten zijn beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is  gekeken hoe het beheer en behoud van het monument geregeld is voor nu en de toekomst. 

De winnaar ontving een cheque van € 1000,- voor het organiseren van een activiteit rond het monument. De Groningse kunstenaar Jimi Kleinbruinink ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een trofee. 

In de media
Van 30 april t/m 4 mei zendt RTV Noord iedere dag een portret uit van één van de genomineerden. De verhalen krijgen ook een plek op de websites www.deverhalenvangroningen.nl en www.oorlogsmonumenten.nl.