Nieuwsbericht

Welk verhaal hoort hier bij?

Dit mouwschildje is gevonden op een zolder in Loppersum. Het komt uit de Tweede Wereldoorlog, dat weet de eigenares zeker, maar ze tast verder in het duister over de herkomst en de functie van dit mouwschildje. Wie weet meer?

Bezoeker van het Verhalencafé Delfzijl:

“Dit schildje komt van een Duitse geschutsbemanning. Ik ben zelf in dienst geweest bij de artillerie en daar werkten we ook met armbanden om de nummers aan te geven. Elk stuk geschut heeft een stukscommandant, een richter, hulprichter, munitiewerker, lader, en zo nog wat functies. Die zijn allemaal genummerd.”

Jelte Zwerver:

“Dit is een herkenningsteken van een blokhoofd. Alleen stond er dan ook nog een afkorting boven; BB of iets dergelijks.”

Een 'blokhoofd' was in de Tweede Wereldoorlog de leider van een groep gezinnen in een wijk of dorp voor de Luchtbeschermingsdienst (LBD). De LBD had tot taak de burgerbevolking te wijzen op de gevaren van luchtaanvallen. Ook controleerden ze de maatregelen die de burgers zelf konden nemen om de risico's te beperken. In de praktijk ging het dan om nagaan of de ramen voldoende verduisterd waren, zodat overvliegende bommenwerpers vanuit de lucht geen lichtpunten als bakens konden gebruiken.

In het geval van een luchtaanval of bombardement moest de LBD eerste hulp bieden. Elke stad en elk dorp was verdeeld in afdelingen van 200 tot 300 gezinnen, die een blokploeg werden genoemd. Een blokhoofd was de leider van een blokploeg.

Weet u wat dit is?

Weet u wat dit voor een schildje is? Laat het ons weten via info@deverhalenvangroningen.nl.

Het mouwschildje uit de Tweede Wereldoorlog, gevonden op een zolder in Loppersum. - Foto: Els Zwerver
Het mouwschildje uit de Tweede Wereldoorlog, gevonden op een zolder in Loppersum. - Foto: Els Zwerver