Nieuwsbericht

'Wad een workshop' genomineerd voor Publieksprijs Archeologie 2015

Dit jaar reikt de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) voor de tweede keer de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit aan een aansprekend, innovatief en creatief publieksproject. Het project ‘Wad een workshop’ is één van de vier kandidaten. ‘Wad een workshop’ wil de bewoners en andere belangstellenden uitdagen om onderzoek te doen naar het Groningse Waddengebied en het verleden van dit gebied in kaart te brengen. Dat doen zij door op het land, de kwelders en het wad verschillende workshops te houden.

Deze workshops bestaan uit grondboringen naar de ondergrond waarbij ook eerdere onderzoeken en vondsten worden meegenomen. Hierdoor ontstaat een zo compleet mogelijk beeld. De resultaten worden onder andere via een website gedeeld met het publiek. Verder worden een brochure, een documentaire en tentoonstellingen voorbereid. De onderzoekstochten slaan een brug tussen  publiek en wetenschap. Bovendien bewerkstellingen de workshops ook dat bewoners meer waardering krijgen voor de ontstaansgeschiedenis van hun gebied. ‘Wad een workshop’ is mede mogelijk door financiële bijdragen van de Provincie Groningen, de gemeente Eemsmond en het Loket Levende Dorpen en De Verhalen van Groningen.

Wad een workhop: boring op het wad bij Heffezand
Wad een workhop: boring op het wad bij Heffezand

De jury over 'Wad een workshop'

Het juryberaad geeft in de aanloop naar deze verkiezing in het juryrapport de volgende beoordeling over ‘Wad een workshop’:

"Een heel vernieuwend en uniek project. Er wordt echt samengewerkt met bewoners, ze zijn serieuze partners in het project en kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van een natuurgebied dat te weinig aandacht krijgt. Het is een enthousiaste groep vrijwilligers en het zijn gewilde workshops. Het is dan ook een heel vertakt initiatief waar veel stakeholders bij zijn betrokken."

Stemmen

Met deze prijs wil SAP het Nederlandse publiek bekend maken met plekken die verhalen herbergen over het verleden onder onze voeten. Dit kan op allerlei manieren. De prijs wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. Het oordeel is niet alleen aan de jury maar ook aan het publiek zelf! Stemmen kan van 1 tot en met 20 oktober via de website van de Stichting Archeologie & Publiek: www.publieksarcheologie.nl/publieksprijs2015. Raadpleeg voor meer informatie over ‘Wad een workshop’ de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl. Speciaal voor de tochten is ook een filmpje gemaakt, dat te bekijken is op YouTube