Nieuwsbericht

Verhalen-oplaadpunten en Onze Spullen 2.0

Al sinds 2013 is een groep mensen van Landgoed Verhildersum, Openluchtmuseum het Hoogeland, het Visserijmuseum Zoutkamp en de Bibliotheek Leens enthousiast bezig om verhalen en herinneringen te verzamelen aan oude spullen. Wie weet nog wat een zaaiviool is? Hoe vroeger het varken thuis geslacht werd? Wat de dorpsomroeper deed? Onze spullen 2.0 heeft rond de honderd verhalen verzameld.

Dertig van de circa honderd opgenomen en uitgewerkte verhalen zijn te zien, te lezen en te beluisteren op de website www.onze-spullen.nl. De herinneringen en anekdotes in de vorm van teksten, filmpjes en audiofragmenten brengen de museale ‘spullen’ tot leven.

Bedenker en initiatiefnemer Lenny Bulthuis kan terugblikken op een geslaagd samenwerkingstraject. Ze benadrukte het belang van samenwerking tussen instellingen onderling en tussen instellingen en regiobewoners. Door samenwerking kunnen kleine erfgoedinstellingen niet alleen elkaar, maar ook de regio versterken.

Verhalenoplaadpunten

Bij de bij het project betrokken instellingen zijn ‘Verhalenoplaadpunten’ te vinden. Deze kasten, die tevens fungeren als memoryspel, zijn bedoeld om het gesprek met museumbezoekers op gang te brengen en willen hen verleiden om eigen verhalen bij voorwerpen uit de collectie achter te laten. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om herinneringen te delen. Op deze manier kan de verhalendatabase doorgroeien en blijven de persoonlijke verhalen van de regio ook voor toekomstige generaties bewaard.