Nieuwsbericht

Theatermaker Theo de Groot opent 8ste editie Dag van de Grunneger toal

Theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde Theo de Groot opent op zaterdag 18 maart de Dag van de Grunneger toal. Centraal thema in het theaterwerk van Theo de Groot is de confrontatie van de Groninger met de ander, de verhouding tussen Groningen en de rest van de wereld. Tijdens de Dag komt hij met een speciale verrassingsact waarin ook dit thema naar voren komt.De achtste editie van de Dag van de Grunnegertoal in de Meertmoand Streektoalmoand brengt ook dit jaar een breed aanbod van actuele taalactiviteiten. Naast actualiteit ligt de focus op vooruitkijken en maakt het publiek ook kennis met taal-initiatieven in de aangrenzende streektalen.

Ooit begonnen als acteur richt Theo de Groot zich tegenwoordig vooral op regie en artistiek leiderschap bij Stichting Peerd. Bij dit gezelschap zette hij eerder een reeks succesvolle voorstellingen neer zoals Peerd en Woagen, Groot Hunzeland en Timbertown Follies. Zijn laatste voorstelling Hoes en Heerd over de ‘uit de klei getrokken Groninger’ en de ‘migrerende Migrant’ ging in augustus tijdens het Noorderzon festival in première. Een voorstelling met Roger Goudsmit –de Indo dij Grunnegs prat – en de oer-Groningse zangeres Marlene Bakker.

Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er diverse taalactiviteiten in het gebouw van de Groninger Archieven in de stad. Zo zijn er muziekoptredens, lezingen, broescursussen Grunneger toal en is er de traditionele Toal- en Boukenmaart.

De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. Binnenkort is het complete programma bekend. Kijk hiervoor op de website van het Huis van de Groninger Cultuur.