Nieuwsbericht

Terugblik: Cafés van de Vrijheid

Van 12 november t/m 4 december 2019 trok De Verhalen van Groningen samen met Biblionet, Groninger Forum en VRIJDAG Advies door de provincie Groningen met het Café van de Vrijheid. In het kader van het provinciale programma 75 Jaar Vrijheid haalden we in iedere Groninger gemeente verhalen op over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zochten we Groningers die deze lokale verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. 

<p>Caf&eacute; van de Vrijheid in Haren - Stella Dekker Fotografie</p>

Café van de Vrijheid in Haren - Stella Dekker Fotografie

De Cafés van de Vrijheid werden gepresenteerd door Marcel Nieuwenweg en Okkie Smit. Tijdens eerste deel van de avond ontvingen we feedback op de gemeentelijke selectie van verhalen en werden lokale oorlogsverhalen gedeeld en verteld. Het tweede deel van de avond was een soort ‘speeddate-sessie’ waar organisaties en makers met elkaar in gesprek gingen over de verbeelding van de iconische verhalen. Hier zijn hele mooie nieuwe verhalen én initiatieven uit voort gekomen.

Dat alles gebeurde onder het genot van hapjes en drankjes gemaakt door Geerte van den Wildenberg van cateringbedrijf De Porrepoele, die zich voor deze avonden had laten inspireren door de eetcultuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geerte: “herinneringen aan zoetigheid in de oorlogsjaren: in Stadskanaal vertelde een Café bezoeker dat zijn moeder stroopwafels bakte van ‘sukkerbaiten’. Een wafelijzer had ik niet maar suikerbieten wel! In Appingedam dus zoete broodjes , gezoet met suikerbietenstroop, gevuld met bietenpulp!”

Geen enkel café was hetzelfde. De ene avond kenmerkte zich door ooggetuigen die hun verhaal wilden doen, de andere keer door ‘makers’ die de verhalen willen verbeelden, en nog een andere keer door lokale organisaties die allerlei projecten organiseren. We kunnen na al deze Cafés van de Vrijheid met zekerheid stellen dat 2020 een indrukwekkend jaar zal worden waarin Groningen 75 Jaar Vrijheid groots herdenkt én viert.

1
Café van de Vrijheid in Finsterwolde - Stella Dekker Fotografie
1
Café van de Vrijheid in Haren - Stella Dekker Fotografie