Nieuwsbericht

Stem op Tweede Wereldoorlog-foto's uit Groningen

Voor het project Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s uitgevoerd door het NIOD in opdracht van Platform WO2, zijn onlangs 50 bijzondere foto’s uitgekozen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in Groningen. Deze provinciale selectie moet nu worden teruggebracht naar 25. Help mee en stem op de foto’s die u het meest indrukwekkend of typerend voor Groningen vindt.

Breng hier uw stem uit

Het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD) is voor het project Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s op zoek naar beeldmateriaal dat is gemaakt in de periode 1940-1945. De afgelopen maanden heeft De Verhalen van Groningen in samenwerking met de Groninger Archieven gezocht naar aansprekende oorlogsfoto’s uit de provincie Groningen.

Van de inval tot en met de bevrijding

Allerlei Groninger erfgoedinstellingen, historische verenigingen en musea hebben beeldmateriaal aangeleverd. Daarnaast deed De Verhalen van Groningen een oproep aan alle Groningers om de fotoalbums nog eens door te bladeren en bijzondere foto’s in te sturen of mee te nemen naar de Cafés van de Vrijheid. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid indrukwekkend fotomateriaal, van de inval tot en met de bevrijding.

Breng uw stem uit

Een fotoraad, bestaande uit deskundigen op het gebied van historisch fotomateriaal en/of de Tweede Wereldoorlog, heeft 50 foto’s uitgekozen. Deze fotoselectie omvat de thema’s (1) militaire strijd en bevrijding, (2) vervolging en uitsluiting, (3) Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, (4) verzet en repressie en (5) alledaags leven.

Deze selectie moet nu worden teruggebracht naar 25 foto’s – en dat kunnen we niet alleen. Daarom roepen we alle Groningers op om te stemmen op hun favoriete foto’s. Klik hier om uw stem uit te brengen. Stemmen kan tot en met 21 januari. 

Tentoonstelling

De 25 foto’s met de meeste stemmen worden naar een landelijk comité gestuurd. Dat kiest uiteindelijk 100 foto’s uit alle provinciale inzendingen. Eind maart, tijdens een nationale manifestatie, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s geopend worden.

Tijdens de ‘Maand van de Vrijheid’ (4 april t/m 5 mei 2020) zal de Groninger selectie van 50 foto’s door middel van ‘pop-up’ tentoonstelling op verschillende plekken in de provincie te bezichtigen zijn.