Nieuwsbericht

Spinbarg

De provincie Groningen kent een schat aan prachtige oude volksverhalen. Deze verhalen zijn niet alleen mooi, spannend of grappig: ze vertellen ook veel over de geschiedenis van onze provincie en over het ontstaan van het landschap. Dit is aanleiding voor een groot project rond Groningse volksverhalen, genoemd naar die geheimzinnige heuvel in Jipsinghuizen: ‘Spinbarg’. Net als de spinvrouw op haar heuvel willen wij een web weven: een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek.

Groningse filmmakers, kunstenaars, muzikanten, maar ook bewoners van het gebied, verbeelden - elk op hun eigen manier – een aantal van de mooiste verhalen. Vanaf eind augustus 2017 vaart Spinbarg door de provincie met het antieke vrachtschip De Familietrouw – van het Veenkoloniaal Museum - en in het ruim van het schip kunt u kijken en luisteren naar de verhalen. Daarnaast organiseren we met bewoners uit het gebied allerlei activiteiten. Daarbij werken we samen met musea en andere erfgoedinstellingen in de omgeving.

Volg de ontwikkelingen van Spinbarg via spinbarg.nl.

Het verhalenproject Spinbarg is een initiatief van Productiehuis Spinbarg en St. Erfgoedpartners Groningen, i.s.m. het Veenkoloniaal Museum te Veendam, en is mogelijk  dankzij financiële bijdragen van de provincie Groningen, het Mondriaanfonds,  de NAM, Fonds Cultuurparticipatie, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Stichting J.B. Scholtenfonds, Kunstraad Groningen, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Eemsmond, gemeente Delfzijl en gemeente Oldambt.