Nieuwsbericht

Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Op initiatief van de Gerrit van Houtenstichting is van 18 tot en met 28 december ‘Moving Mesdag’ in Groningen te zien, een digitale variant van het Panorama Mesdag’ in Den Haag. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de in Groningen geboren Hendrik Willem Mesdag overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het Mesdagjaar. Groningen heeft Hendrik Willem Mesdag gevormd tot één van de bekendste schilders van Nederland. Daarom kan het ook niet uitblijven dat Mesdags bekendste werk naar Groningen komt. Zo wordt het Mesdagjaar extra feestelijk afgesloten, op de plek waar het ooit allemaal begon.

Hendrik Willem Mesdag werd op 23 februari 1831 geboren in een herenhuis aan het Hoge der A. Op jonge leeftijd toonde hij al belangstelling voor tekenen en schilderen. Er is zelfs een tekening van hem bekend toen hij nauwelijks 14 jaar oud was. Als zoon van een bankier werd hij onderwezen door de directeur van de Academie Minerva in de schilderkunst. In 1856 trouwde hij met Sientje van Houten en kwamen zij te wonen aan de Vismarkt. Na deze periode woonden zij op diverse plekken in binnen- en buitenland. Met Moving Mesdag komt Hendrik Willem Mesdag weer terug in Groningen met zijn bekendste werk, het ‘Panorama Mesdag’.

Panorama Mesdag in vier jaargetijden

Moving Mesdag wordt vertoond door 14 speciale gebogen Samsung 88-inch televisieschermen die samen een panorama vormen met een diameter van 10 meter. Deze schermen vormen een cirkel die in een speciaal hiervoor ontworpen ‘dome’ wordt geplaatst op het Waagplein of de Grote Markt van Groningen. In het digitaal panorama, gemaakt door videokunstenaar Menno Otten, zien bezoekers de vier jaargetijden aan zich voorbij trekken, op verschillende tijdstippen van de dag en met uiteenlopende weertypen. Dit initiatief, ter ondersteuning van jonge kunstenaars, biedt een combinatie van 360-graden beeld en surround sound welke bezoekers laat opgaan in het Scheveningen van 1881. Een moderne kijk door de ogen van een Hollandse meester. In Amsterdam was Moving Mesdag met rium 28.000 bezoekers op het NDSM-plein en het Museumplein een groot succes. Groningen wordt de tweede stad waar Moving Mesdag neerstrijkt.

Andere activiteiten

Naast Moving Mesdag wordt er tijdens deze periode op nog vele andere manieren aandacht besteed aan de familie Mesdag-van Houten in Stad en provincie. Zo zijn er tentoonstellingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg en is er een stadswandeling door De Verhalen van Groningen waarbij je in de voetsporen van Mesdag kan treden. Daarnaast komt er o.a. een buitenexpositie en kunnen de originele Mesdag schilderijen van het stadhuis bezichtigd worden.

Openingstijden

18 december 15.30-18.00 uur

19, 21 december 10.00-18.00 uur

20, 24, 27 december 10.00-17.00 uur

22, 23 december 10.00-21.00 uur

25 december gesloten

26 december 13.00-17.00 uur

Moving Mesdag: panorama Mesdag in verschillende seizoenen en weersomstandigheden. - Beeld: CONSPIRACYSINC
Moving Mesdag: panorama Mesdag in verschillende seizoenen en weersomstandigheden. - Beeld: CONSPIRACYSINC