Nieuwsbericht

Op zoek naar maritiem erfgoed

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en in het kader daarvan gaat Maritiem Erfgoed op zoek naar verhalen en herinneringen aan het varend verleden.

Soms is het water onze vijand maar meestal maken we er intensief gebruik van. Mensen, goederen en ideeën zijn, in het pre-internettijdperk, grotendeels via het water verspreid. In dit erfgoed jaar wil Maritiem Erfgoed verhalen verzamelen over mensen en hun relatie met water.

Maritiem Erfgoed zoekt verhalen over 'wij en water'. Alles kan. De eeuwenlange innige relatie met water heeft veel tastbaar erfgoed achtergelaten. Maritieme objecten, varende (historische) schepen, scheepswrakken, bruggen, havengezichten en maritieme cultuurlandschappen zijn tastbaar. Maar ook immaterieel maritiem erfgoed zit in ons aller DNA. Historische verhalen, persoonlijk herinneringen. Schilderijen, foto’s gedichten. Maar ook liederen en speciale regionale tradities maken onderdeel uit van ons collectieve maritiem erfgoed.

Maritieme erfgoed is zeker niet altijd positief. In recente discussies is het soms nog heel levend onderdeel van onverwerkte trauma’s. Maritiem erfgoed is onderdeel van de maatschappelijke discussie die het heden verbind met het verleden. En die uiteindelijk mede bepaald wie we zijn.

Meedoen
Kies uw favoriete maritiem cultureel erfgoed en motiveer uw keuze. Uw verhaal mag op film, geluidsfragment of geschreven met foto’s.

Stuur dit naar maritiem@tijdlijn.nu. Op de website maritiem-erfgoed.nl verschijnen de inzendingen. Eind december 2018 zal een groep specialisten met een analyse komen over het maritiem erfgoed: over wat wij allen gekozen hebben en waarom.