Nieuwsbericht

Ode aan bevrijders van Groningen en Veendam

Groningen startpunt Nationale Viering van de Bevrijding

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt elk jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar is de beurt aan Groningen. De Verhalen van Groningen brengt een ode aan de verzetsstrijders en de bevrijders van stad en provincie Groningen met verschillende activiteiten. Zo staat er vanaf 29 april onder de noemer ‘Thanks’ een plexiglazen tank op het Museumplein in Veendam waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in de lopen van de tank. Daarna gaat de tank door naar de stad Groningen. Ook zijn er verhalencafé’s, exposities en wandelingen.

Thanks: ode aan de bevrijder

 

Onder de noemer ‘Thanks’ kunnen bezoekers van Veendam en Groningen de bevrijding van beide plaatsen op indringende wijze beleven vanuit drie verschillende perspectieven. Hoe was het voor een Canadese militair om Groningen te bevrijden? Hoe voelde een Poolse militair zich tijdens de bevrijding van Veendam? Hoe zag het er vóór en na de bevrijding uit? Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de lopen van een opvallende tank van mat plexiglas van 7x3 meter. Thanks is te zien:

- op het Museumplein in Veendam van 29 april t/m 1 mei (opening 29 april 16.00 uur)

- op het Waagplein van 2 t/m 4 mei

- op het Bevrijdingsfestival op 5 mei

Exposities, verhalencafé en wandeling

De expositie ‘Verzet in de provincie Groningen’ in Veendam brengt zes bijzondere verhalen over het verzet in de provincie Groningen tot leven. Naast verhalen zijn er ook bijzondere objecten uit de bevrijdingsstrijd te zien. Ook is er een mini-expositie over de bevrijding in Veendam. In de stad Groningen kunnen bezoekers een wandeling langs de sporen van de strijd maken. In twee verhalencafé’s met de thema’s ‘Oorlog en bevrijding van Veendam’ en ‘Verzet in Oude Pekela’ kunnen bezoekers hun eigen verhaal meebrengen.

Kijk voor het actuele programma rondom de bevrijding in Groningen op www.debevrijdingvangroningen.nl