Nieuwsbericht

Nieuwe roman over het leven van Hendrik de Cock

Marcel de Jong presenteert op vrijdag 12 oktober 2018 zijn nieuwe roman: De Afscheiding. Dat doet hij vanaf 19.30 in de kerk in Ulrum. Dit was ook de kerk waar in 1834 Hendrik de Cock door zijn preken een kerkscheuring veroorzaakte. In De Afscheiding vertelt Marcel de Jong dat zeer opmerkelijke verhaal, en hij legt meteen ook de nodige linken naar hedendaagse discussies.

Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door Koos Wiersma, burgemeester van De Marne. Meer over het uitgebreide programma wordt later bekend gemaakt. Van belang is wel dat je je warm kleedt, de kerk is nogal kil.

Over het boek

Een populist die het verschil tussen volk en elite benadrukt. Hij is ook iemand die door zijn tegenstanders een haatprediker genoemd wordt, en teruggrijpt op orthodoxe geloofsregels. Het komt ons anno nu bekend voor, maar het gaat over Hendrik de Cock, die na een bizarre kerkstrijd in 1834 zorgde voor een kerkscheuring.
 
De Cock kwam rond 1830 als predikant in het Noord-Groningse dorpje Ulrum terecht. Hij merkte al snel dat zijn preken niet aansloegen bij het gewone volk. Hij greep terug op orthodoxe geloofsregels. Daar had hij wel succes mee, althans bij de armere delen van het volk, niet bij de elite. Voor politici, bestuurders en kerkelijke leiders was De Cock een onrustzaaier.
 
Maar de aanhang van De Cock groeide snel. De allerarmsten in de samenleving voelden zich door hem begrepen. Eindelijk was er iemand die naar hen luisterde. De armen kwamen opeens openlijk op voor hun geloof. Tot frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt.
  
De Afscheiding is bijna te absurd om te geloven. Toch is de roman gebaseerd op waargebeurde feiten; de auteur heeft zich uitstekend gedocumenteerd. Marcel de Jong heeft het verhaal vol vuur en snelheid opgeschreven. De schrijver velt geen moralistisch oordeel, het is aan de lezer te bepalen wie hij steunt en tot hoe ver.
De gebeurtenissen zorgden ervoor dat Thorbecke de gelijkheid van alle godsdiensten in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen ook aan de wieg van het moderne Nederland.

Optredens

12 oktober: boekpresentatie in de kerk van Ulrum (aanvang 19.30)
13 oktober: Marcel de Jong geeft lezingen tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis
18 oktober: lezing bij boekhandel De Omslag in Delft (aanvang 20.00 uur)
9 november: te gast bij De Literaire Hemel, literaire avond in Amen

Meer optredens in voorbereiding.