Nieuwsbericht

Mariakerk Krewerd in Grootste museum van Nederland

In juli 2017 start het Landelijke project 'Het grootste Museum van Nederland.' Doel van het driejarige project is om de mooiste kerken van Nederland onder de aandacht te brengen van een breed publiek en voor iedereen toegankelijk te maken. De Mariakerk van Krewerd is één van de gelecteerde kerken die meedoet aan dit bijzondere project. De Plaatselijke Commissie is uitgenodigd om mee te denken en mee te werken aan de lokale invulling. De opening van het project vindt plaats op maandag 3 juli aanstaande. 

Mariakerk

De Mariakerk is een laatromaanse zaalkerk met meloengewelven en een interieur met baksteenimitatie. De gotische toren is gebouwd in de 15e eeuw. De kerk bezit het enige uit baksteen opgetrokken doksaal en het op één na oudste bespeelbare orgel van Nederland (1531). De stichting van de kerk hangt samen met de oude Steenhuusterheerd die in Krewerd stond. De bewoonster van deze borg, de rijke weduwe Tyadeke, had beloofd dat ze een kapel zou bouwen als haar ernstig zieke zoon Menco zou genezen. Tyadeke kwam haar belofte echter niet na. Toen Menco enkele jaren later opnieuw ziek werd en alsnog overleed evenals zijn jonge weduwe en hun te vroeg geboren kindje, kwam Tyadeke tot inkeer en liet alsnog de beloofde kapel bouwen. De kapel stond ten zuiden van de Steenhuusterheerd en is de basis voor de huidige Mariakerk.

'Grootste museum van Nederland'

Wereldwijd komen mensen in kerken voor de historische beleving, de imponerende architectuur, de prachtige kunstvoorwerpen, de meeslepende muziek en het aansteken van een kaarsje. Op vakantie in het buitenland vinden we een bezoek aan deze indrukwekkende monumenten doodnormaal, maar waarom doen we dit in Nederland veel minder? Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent benadrukt dat dit soort kerken ook in Nederland te vinden zijn: ‘We willen de mooiste kerken van Nederland onder de aandacht brengen en voor iedereen toegankelijk maken. Ik ben zeer verheugd dat we met de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij dit nu, samen met de eigenaren van de monumenten, kunnen gaan realiseren.’