Nieuwsbericht

Luilak, beddezak?

De zaterdag voor Pinksteren stond vroeger bekend als 'Luilak'. Groepen jongeren gingen vroeg in de ochtend de straat op om lawaai te maken en langslapers en laatkomers werden bespot. Luilak was vooral een traditie in Noord- en Zuid-Holland, maar ook in Groningen schijnt er een vergelijkbare traditie te zijn geweest. Weet u daar meer over?

Luilak was vooral een traditie in Noord- en Zuid-Holland en na de Tweede Wereldoorlog raakte het feest langzaam maar zeker steeds meer uit de mode. Ook in Groningen schijnt er een vergelijkbare traditie te zijn geweest, maar dan op Goede Vrijdag.

Verschillende bronnen spreken over een traditie in Roodeschool:

Zo was het in Roodeschool gebruikelijk dat de kinderen op Goede Vrijdag zeer vroeg naar school gingen. Wie daar als laatste aankwam, moest een zakje met as op z'n rug nemen. Hij werd 'aaskejong' of 'aaskepoester' (blazer in de as) genoemd. Terwijl hij een rondgang door het dorp maakte, sloegen de andere kinderen voortdurend met stokken op de zak, zodat wolken as in het rond stoven. De 'aaskejong' kreeg overigens wel de opgehaalde centen.

Bron: beleven.org

Hebt u wel eens een aaskejong of aaskepoester gezien of bent u er een geweest? Neemt u dan contact met ons op! Ook als u nog herinneringen of verhalen hebt over Groninger tradities, nodigen wij u van harte uit om deze met ons te delen via info@deverhalenvangroningen.nl.