Nieuwsbericht

Klooster Ter Apel verwerft bijzonder schilderij

In Klooster Ter Apel is op 17 augustus een bijzondere nieuwe aanwinst voor de museumcollectie gearriveerd. Het gaat om een olieverfschilderij op paneel, met daarop afgebeeld het Klooster Ter Apel en haar landschap, geschilderd door Adrianus Serné, rond 1810.

Adrianus Serné werd op 5 juli 1773 te Haarlem geboren. Hij was daar tot zijn vertrek naar Zwolle, in 1834, een bekende kunstverlakker. In de 18e eeuw werd in Nederland het kunstverlakken geïntroduceerd. Deze kunstvorm kwam over uit Japan en Oost-Indië. Hierdoor konden serviezen, houtwerk en allerhande voorwerpen van metaal op een nieuwe wijze gekleurd en gedecoreerd worden.
In Zwolle werd Adrianus directeur van ‘Het Teekencollege’. Hij was een medewerker van P. Barbiers Bzn. en tekende, etste en schilderde voornamelijk (duin-) landschappen en stadsgezichten. Hij  overleed 30 september 1853 in Zwolle op 80 jarige leeftijd.

Het schilderij is opgehangen in de kapittelzaal in het klooster. Daar kwamen ooit de kruisheren, de oorspronkelijke bewoners van het in 1465 gebouwde pand, bij elkaar om te discussiëren of onderwezen te worden door hun abt.

<p>Het klooster van Ter Apel op het schilderij zonder titel van Adrianus Sern&eacute;, ca. 1810</p>

Het klooster van Ter Apel op het schilderij zonder titel van Adrianus Serné, ca. 1810