Nieuwsbericht

Wie krijgt er een plaatsje in de Groninger Vrouwengalerij?

De Verhalen van Groningen zet samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij op. Deze online portrettengalerij gaat verhalen over vijftig bijzondere Groninger vrouwen vertellen. 

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze Groninger vrouwen – geheel onrechtvaardig – bijna niet terug te vinden in de regionale en nationale geschiedschrijving. Een voorbeeld is de Groninger geschiedeniscanon: slechts drie van de tweeënvijftig ‘Groninger boegbeelden’ zijn vrouw. Tijd om daar verandering in te brengen! 

Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen hecht grote waarde aan een inclusieve en volledige collectie verhalen. Daarom zet De Verhalen van Groningen nu de spotlights op Groninger vrouwen. Dat doen we door een online ‘Groninger Vrouwengalerij’ te maken. Aanleiding voor dit project is de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Verschillende Groningse organisaties vieren daarom in 2019 het verleden én de toekomst van het feminisme. Dat doen zij allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen perspectief. De Verhalen van Groningen maakt hier onderdeel van uit: de Groninger Vrouwengalerij zet het thema ‘feminisme’ in regionaal-historisch perspectief.

<p>Verzetshelding Anda Kerkhoven (1919-1945)&nbsp;geschilderd door Johan Dijkstra - Foto: Marten de Leeuw, collectie Groninger Museum</p>

Verzetshelding Anda Kerkhoven (1919-1945) geschilderd door Johan Dijkstra - Foto: Marten de Leeuw, collectie Groninger Museum

Panel

De afgelopen maanden heeft De Verhalen van Groningen het publiek opgeroepen om mee te denken over de invulling van deze Groninger Vrouwengalerij. Iedereen was uitgenodigd een bijzondere Groninger vrouw te nomineren. Deze nominatieperiode werd afgetrapt op Noorderzon en afgesloten op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Een panel selecteert de vijftig vrouwen die een plaatsje krijgen in de galerij. Het panel bestaat uit Marlene Bakker (zangeres),  Mineke Bosch (professor Moderne Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen), Fieke Gosselaar (strafrechtjurist en schrijfster), Jona van Keulen (Groninger Archieven), Marianne Kruijswijk (directeur CHC Oldambt) en Inge de Wilde (jurylid Aletta Jacobsprijs, Rijksuniversiteit Groningen).

Lancering

De Groninger Vrouwengalerij, bestaande uit vijftig verhalen, wordt op Internationale Vrouwendag 2019 (8 maart) op feestelijke wijze gelanceerd. Het gehele jaar 2019 zullen deze vrouwen in de spotlights worden gezet.