Nieuwsbericht

Gezocht: foto’s en ansichtkaarten gemaakt door Tonnis Post

Op zondag 29 januari vindt in het MOW | Museum de Oude Wolden in Bellingwolde een speciale fotodag plaats over het werk van Winschoter fotograaf Tonnis Post. De dag is een initiatief van fotograaf Dirk Kome en schrijver Eddie Marsman, die aan een tentoonstelling en een fotoboek over Tonnis Post werken. Speciaal roepen zij mensen op om foto’s of ansichtkaarten van de hand van Tonnis Post mee te nemen. Deze worden ter plekke gescand en komen in aanmerking voor opname in de tentoonstelling en het boek.

Hiernaast is er een doorlopende digitale voorstelling van foto’s van Post. In het museum kan je verder de tentoonstelling Duizend Dingen en werken van Lodewijk Bruckman en Birke Eng bekijken. De foto-dag wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het MOW en de Historische Vereniging Westerwolde. De dag duurt van één tot vijf en is gratis toegankelijk.

Fotograaf-schrijver Dirk Kome (vorig jaar samensteller van de succesvolle tentoonstelling Boeren, Avonturen op het land die te zien was in het Fotomuseum Den Haag) en schrijver Eddie Marsman (voormalig fotografierecensent NRC Handelsblad) gaan daar verandering in brengen. De twee gingen het afgelopen jaar als detectives te werk en hebben zo een schat aan nieuwe informatie en foto’s boven water gekregen. Maar er is meer! Met het oog op de tentoonstellingen en het fotoboek roept het duo iedereen op oude fotoalbums, schoenendozen en kasten op zolder af te zoeken naar foto’s van Tonnis Post, want een groot deel van zijn werk ligt daar nog verscholen.

Een echte 'Post'

Een originele ‘Tonnis Post’ is meestal niet moeilijk te herkennen, aldus Kome en Marsman. “In het begin van de vorige eeuw was het gebruikelijk om een foto op karton te plakken. Op dat achtergrondkarton liet de fotograaf zijn naam drukken of stempelen. Rond 1922 verhuisde, door het gebruik van nieuwe technieken, het stempel naar de achterkant.”  Op de fotodag hoeven mensen hun foto niet achter te laten bij de onderzoekers of het MOW. Foto’s worden ter plekke gescand. Daarbij worden de gegevens genoteerd over de foto, de mensen die er op staan en contactgegevens van de inbrenger. Iedereen kan zijn foto’s dus gewoon weer mee naar huis nemen.

Ook als u geen foto’s of ansichten van Tonnis Post hebt, bent u van harte welkom op de fotodag.  Kom meekijken naar de inbreng of naar de digitale presentatie van het werk van Post.

Het MOW is tijdens de Tonnis Post Fotodag gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.facebook.com/fotograafTonnisPost