Nieuwsbericht

Documentaire over R.P. Cleveringa en het verzet

Het jaar 2018 is uitgeroepen tot het jaar van het Verzet. In samenwerking met diverse partners werkt De Verhalen van Groningen aan verschillende activiteiten. Een daarvan is een documentaire over Rudolph Cleveringa, de in Appingedam geboren professor die op 26 november 1940 aan de Leidse universiteit een rede uitsprak waarin hij protesteerde tegen het ontslag van Joodse collega's.

De geschiedenis van Appingedam is nauw verbonden met het Groninger geslacht Cleveringa en de bekende jurist professor Rudolph Pabus Cleveringa (Appingedam 1894-Oegstgeest 1980), inspirator van het geestelijke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is de Damster erepromotor van Winston Churchill en ontvangt hij diverse onderscheidingen voor zijn verzet en zijn naoorlogse werk.

De documentaire krijgt niet alleen een plek in de tentoonstelling van Museum Stad Appingedam maar zal ook nationaal (2019 herdenkingsjaar Rudolph Cleveringa) en internationaal (Cleveringa comités wereldwijd) ingezet worden. De Verhalen van Groningen is initiatiefnemer van de documentaire van 10 minuten over Cleveringa vanuit de Damster insteek. Ook hier weer net als tijdens de Kerstvloed samenwerking met het Filmcollectief Groningen.

Bekijk hier alvast een teaser van de documentaire: