Nieuwsbericht

3 september 2018

Bouw mee aan de Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen zet een Groninger Vrouwengalerij op. Deze online portrettengalerij gaat verhalen over vijftig bijzondere Groninger vrouwen vertellen. De rol van Groninger vrouwen is namelijk vaak onzichtbaar in de huidige geschiedschrijving. De Groninger Vrouwengalerij moet dit onevenwichtige beeld nuanceren. En daarbij is hulp van het publiek nodig.

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze Groninger vrouwen – geheel onrechtvaardig – bijna niet terug te vinden in de regionale en nationale geschiedschrijving. Een voorbeeld is de Groninger geschiedeniscanon: slechts drie van de vijftig ‘Groninger boegbeelden’ zijn vrouw. Tijd om daar verandering in te brengen!

Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen hecht grote waarde aan een inclusieve en volledige collectie verhalen. Daarom zet De Verhalen van Groningen nu de spotlights op Groninger vrouwen. Dat doen we door een online ‘Groninger Vrouwengalerij’ te maken. Aanleiding voor dit project is de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Verschillende Groningse organisaties vieren daarom in 2019 het verleden én de toekomst van het feminisme. Dat doen zij allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen perspectief. De Verhalen van Groningen maakt hier onderdeel van uit: de Groninger Vrouwengalerij zet het thema ‘feminisme’ in regionaal-historisch perspectief. 

<p>Anda Kerkhoven (1919-1945), verzetsheldin. Bron: Groninger Museum, foto Marten de Leeuw</p>

Anda Kerkhoven (1919-1945), verzetsheldin. Bron: Groninger Museum, foto Marten de Leeuw

Laat je stem horen

De Verhalen van Groningen roept het publiek op om mee te denken over de invulling van deze Groninger Vrouwengalerij. Op Noorderzon vierden we de kick-off van de ‘Groninger Vrouwengalerij’ met een programma dat geheel in het teken stond van Groninger vrouwen. Bezoekers konden vrouwen nomineren op ons rollende prikbord. Dat werd een groot een succes. Ook jij kunt een vrouw nomineren. Stuur je nominatie nog tot en met 22 oktober 2018 in naar info@deverhalenvangroningen.nl. Vermeld daarbij de naam van de vrouw, haar geboortejaar (en eventueel sterfjaar) en vertel ons beknopt over haar leven.

Panel

Een panel selecteert vervolgens de vijftig vrouwen die een plaatsje krijgen in de galerij. Het panel bestaat uit Marlene Bakker (zangeres),  Mineke Bosch (professor Moderne Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen), Fieke Gosselaar (strafrechtjurist en schrijfster), Marianne Kruijswijk (directeur CHC Oldambt), Inge de Wilde (jurylid Aletta Jacobsprijs, Rijksuniversiteit Groningen) en Lilian Zielstra (stadsdichteres). De Groninger Vrouwengalerij wordt op Internationale Vrouwendag 2019 (8 maart) gelanceerd.