Nieuwsbericht

Boek Kerstvloed 1717 in Groningen en wandelroute

De Kerstvloed van 1717 was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vierhonderd jaar. Nog altijd zijn er veel sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap. In het boek Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht en een wandelroute deze geschiedenis voor het eerst overzichtelijk op een rijtje gezet, aangevuld met veel actuele achtergrondinformatie en sprekende illustraties.

De toepassing van augmented reality (VEEEW ) zorgt voor een extra beleving voor lezer en wandelaar; dit gebeurt in samenwerking met de TochtomdeNoord, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, en de partners rond Expeditie Kerstvloed 1717 onder regie van Verhalen van Groningen.

Boek

Auteur van het boek is Piet Nienhuis, van huis uit bioloog en emeritus hoogleraar milieuwetenschappen, die in een heldere schrijfstijl de achtergronden en de gevolgen van de Kerstvloed, voor bevolking, de dieren en het landschap op een rijtje zet. Alleen al in de provincie Groningen kwamen 2.300 mensen om, tienduizenden stuks vee stierven in het water en de materiële schade was onvoorstelbaar groot.

In het tweede deel neemt hij de lezer mee in zijn wandeling door de dorpen en door het landschap waarin de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan, met kolken, dijkfragmenten, kerken en borgen. Juist de persoonlijke impressies brengen het verhaal nog dichterbij.

Historicus Albert Buursma vult het historische verhaal en de wandeling van Piet Nienhuis waardevol aan met overzichtelijke informatie over de oorzaken van de ramp, de bestuurlijke verhoudingen tussen Stad en Ommeland in die tijd, de klimaatontwikkeling in de loop der tijd, het water- en dijkbeheer van vroeger en nu, de herkenning van de sporen in het landschap; en wanneer spreken we van een ramp.

Wandelroute

In de wandelroute is een kaart afgedrukt van de route, van de Eems tot het Lauwersmeer, die overeenkomt met de Tocht om de Noord, waaraan dit jaar ruim 5000 mensen meedoen. De lezer krijgt informatie over de vele bezienswaardigheden onderweg, de Kerstvloed 1717 wordt in kort bestek verteld, links leggen de verbinding met de vele partijen waarmee wordt samengewerkt. Door het toepassen van de gratis VEEEW-app worden video’s en beelden getoond en verhalen verteld. Het routeboekje wordt in samenwerking met de partners jaarlijks actueel gehouden.

VEEEW

Door met de VEEEW-app de wandelkaart en de pagina’s in het wandelboekje te scannen (en later ook borden onderweg), krijgt de wandeling, het landschap en de omgeving een geweldige extra dimensie en komt de beleving heel dicht bij. Getoond wordt bijvoorbeeld hoe het landschap of de borg er vroeger uit zag, wat de gevolgen waren van de ramp, wat er te zien is in een museum, een verhaal over die tijd, historische beelden, of er worden tips voor onderweg gegeven (waar kan ik straks kopje koffie drinken?).

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Profiel.