Nieuwsbericht

Abel Tasman Museum

Het Groningse gehucht Lutjegast is het geboortedorp van de bekende zeevaarder Abel Tasman. De zeevaarder wordt in het dorp geëerd met een eigen museum, maar ook met onder andere de Abel Tasman Struuntocht.

Het Abel Tasman Museum is nog redelijk nieuw – het opende eind vorig jaar de deuren – en is gehuisvest in een vleugel van dorpshuis Het Kompas. De voorloper van het museum is het ‘Abel Tasman Kabinet’, dat was ondergebracht in een vervallen onderkomen bij het dorpshuis. Toen dat werd gesloopt, ontstond het plan om in het nieuw te bouwen dorphuis een ruimte voor de collectie van het kabinet te reserveren.

In het museum is veel te zien over de reizen van Tasman. De Lutjegaster VOC-kapitein ontdekte in de 17e eeuw onder meer Nieuw-Zeeland en het naar hem genoemde Tasmanië.

Abel Tasman Struuntocht

En wil je weten in welke omgeving Tasman zijn jeugd doorbracht? Op zaterdag 12 september vindt voor de vierde keer de Abel Tasman Struuntocht plaats, een wandeltocht van ongeveer 25 kilometer door het coulissenlandschap van het Groninger Westerkwartier. Onderweg is er veel aandacht voor verrassende kunst en cultuur.