ZomerWelVaart 2015

ZomerWelVaart 2015

Op zaterdag 25 en zondag 26 juli is het Hoge en Kleine der A in de Groninger binnenstad het podium voor ZomerWelVaart. Met dit nautische festival vieren het Noordelijk Scheepvaartmuseum en De Verhalen van Groningen het 250-jarig bestaan van Het Stadskanaal.

ZomerWelVaart 2015

Op acht historische schepen aan het Hoge en Kleine der A kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten, zoals een expositie van schilderijen van het ontstaan van het Stadskanaal, theatervoorstelling Hijs de Zeilen en een verhalencafé. Ook spelen Bert Hadders & de Nozems hun Bosklopper Tapes. 

Daarnaast is er op en rondom de kade veel te doen. Zo is er een DieZijn Leuk én handgemaakt Markt, een kinderworkshop van VRIJDAG. Ook kunnen er vlotten worden gebouwd en 3D bootjes worden geprint met Fablab. En er zijn kleine rondvaarten te maken met museumschip Emma van het Scheepvaartmuseum.

Na dit weekend zal de historische vloot haar koers voortzetten naar Musselkanaal waar van vrijdag 31 juli tot en met zondag 2 augustus, waar MusSAILkanaal wordt gevierd. 

250 jaar het Stadskanaal

In 2015 is het 250 jaar geleden dat de stad Groningen besloot tot de aanleg van een nieuw kanaal, om de turfproductie naar zich toe te trekken. In 1765 ging de eerste spade de grond in voor het 38 kilometer lange, acht meter brede en tweeënhalve meter diepe Stadskanaal. Het met de hand gegraven kanaal vorderde tot vierhonderd meter per jaar. 

In 1815 was het diep aangelegd tot de huidige watertoren van Stadskanaal en in 1865 bereikte men de Duitse grens. Bij de sluizen en tolhuizen werden cafés en winkels gevestigd, waardoor de plaatsen als Stadskanaal en Musselkanaal ontstonden. Op het land van het afgegraven veen werd na het graven voornamelijk aardappelen verbouwd die ook weer over Het Stadskanaal naar Groningen vervoerd werden. Het Stadskanaal was één van de drukste vaarroutes van Nederland.

De viering van 250 jaar Stadskanaal valt samen met het 400-jarig bestaan van de Semslinie (de eerste grens tussen Groningen en Drenthe). De Stichting 250/400 heeft een veelzijdige en langdurig programma van activiteiten opgezet ter viering van deze bijzondere verjaardagen. Voor alle evenementen en activiteiten kun je terecht op www.250400.nl 

Het volledige programma van ZomerWelVaart kun je online vinden op www.ZomerWelVaart.nl.

Een schip wordt beladen met turf door de schippersfamilie Roswinkel en personeel. - Foto: collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal, www.beeldbankgroningen.nl (12727)
Een schip wordt beladen met turf door de schippersfamilie Roswinkel en personeel. - Foto: collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal, www.beeldbankgroningen.nl (12727)

Zie ook