ZomerWelVaart

ZomerWelVaart

Van vrijdagmiddag 28 tot en met zondag 30 juli is het Hoge der A in de Groninger binnenstad het podium voor ZomerWelVaart. Met dit nautische festival vieren het Noordelijk Scheepvaartmuseum en De Verhalen van Groningen de bijzondere geschiedenis van Groningen als Hanze- en handelsstad.

ZomerWelVaart

Dit jaar liggen er zes prachtige historische schepen waarop verschillende activiteiten plaatsvinden, van lezingen tot filmvoorstellingen en muziekoptredens. Niet alleen op de schepen zelf, ook op het water en aan de wal is van alles te beleven: van suppen en rondvaarten tot de gezellige kraampjes van de Zeldzaam Mooie markt, het Kidsplein en een kunstroute van lokale kunstenaars. Dit jaar staat de Hanzegeschiedenis centraal.

Historisch Kwartier

Tijdens ZomerWelVaart vertelt De Verhalen van Groningen op het Historisch Kwartier het verhaal van de Hanze, een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Groningen was één van die steden. Tijdens ZomerWelVaart wordt een mobiele expositieruimte ingericht op de kade van de Hoge der A. Daarnaast zijn er lezingen op het schip De Verwondering en kun je kijken op de Kamper Kogge! Een authentiek evenbeeld van een handelsschip zoals deze in de viertiende eeuw aan het Hoge en het Lage der A hun waren losten. 

Programma De Verhalen van Groningen

Kom aan boord van De Verwondering luisteren naar de verhalen van Groningen als Hanzestad, maar ook over de Kerstvloed, eigenzinnige nonnen, de bouw van de Martinitoren en een bloedstollende familievete.

Kerstvloed
De grootste Nederlandse watersnoodramp aller tijden was de Kerstvloed van 1717, dit jaar 300 jaar geleden. Hoe kon het zo misgaan en wat leren we ervan?
za + zo 14.00 uur

Bloed, zweet en tranen
Schrijfster Ynskje Penning vertelt een adembenemend – en waargebeurd – verhaal over een Middeleeuwse familievete.
za + zo 15.00 uur

Eten in de Hanzetijd
Auteur van het Hanzekookboek Karen Groeneveld licht het deksel van de pan: wat aten mensen in die tijd?
za 16.00 uur en zo 13.00 uur

Een klooster in je achtertuin
Van het eens zo machtige vrouwenklooster Yesse, in Essen vlakbij Haren, is vandaag niets meer te zien. Maar Annemiek Bos vond de fundamenten terug in haar achtertuin. Ga met haar mee op ontdekkingstocht.
za 17.00 + zo 16.00

Proeverij
Het Groninger Hanzehuis nodigt je uit voor een proeverij van Hanzeproducten en vertelt daarbij over de handelsgeschiedenis van de stad.
za + zo 18.00 uur

Olle Grieze
Hoe werd de Martinitoren gebouwd en welke letterlijke en figuurlijke stormen doorstond het ‘sieraad van de stad’? 
zo 17.00 uur

Het volledige programma van ZomerWelVaart kun je online vinden op www.ZomerWelVaart.nl.

Zie ook