Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis

Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 staat de Dag van de Groninger Geschiedenis in teken van Zij/Hij, het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Kom langs en laat je verwonderen over de vele aspecten van de Groninger (Zij/Hij) geschiedenis!

Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis
Groninger Archieven. Foto: Groninger Archieven.

In veel programmaonderdelen rijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis staat de relatie vrouw/man centraal. Een van de bekendste Nederlandstalige zangduo’s opent de Dag van de Groninger Geschiedenis: Lucas en Gea. Zij zingen over de soms uitdagende Zij/Hij verhoudingen. Daarnaast zijn er die dag depotrondleidingen in het archievengebouw, stadswandelingen, documentaires, lezingen en tal van andere activiteiten. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, alleen voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 4 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

De Verhalen van Groningen op de Dag van de Groninger Geschiedenis

De Verhalen van Groningen is aanwezig met maar liefst drie programma onderdelen. Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster (voormalig Vrouw Holland) brengen een ode aan de Groninger vrouwen van toen en nu in de cabareteske voorstelling Voorwaarts!. Daarnaast kun je middels de expositie Groninger Vrouwengalerij kennismaken met 50 bijzondere Groninger vrouwen van vroeger. In samenwerking met de Groninger Archieven worden Aletta Jacobs, Etta Palm, Beetke van Rasquert en Marie Kamphuis extra uitgelicht. Bovendien werkt De Verhalen van Groningen mee aan de heropening van Vrouwencafé Dikke Trui.

Vrouwencafé Dikke Trui

Speciaal voor deze Dag wordt het Groninger Vrouwencafé Dikke Trui, dat van 1979 tot 1982 in de Oude Ebbingestraat gevestigd was, weer opgebouwd en geopend. Een theatervoorstelling geeft een beeld van wat er zich onder andere in dit café afspeelde. Daarnaast is het café geopend en kunnen gesprekken van toen voortgezet worden met dames die destijds ook aan de bar zaten.

De theatergroep van de Lesbus (ontstaan in de jaren 90 onder regie van Fenna Besijn) geeft een boeiende en humoristische voorstelling van zaken uit de jaren 70. Ook gaat de groep ter plekke interactief en theatraal de discussie aan met het publiek. De cafébezoeksters worden geïnterviewd door Sanne Meijer van de Verhalen van Groningen. Je kunt in dit café natuurlijk ook zelf in gesprek gaan met de initiatiefnemers en bezoekers van Dikke Trui. Laat je verrassen door de talloze verhalen uit het roerige bestaan van dit Vrouwencafé.

<p>Zij/Hij. Foto&rsquo;s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven</p>

Zij/Hij. Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

In de geest van Etta Palm

Speciale aandacht is er ook voor de Groningse Etta Palm, al feministe in de achttiende eeuw tijdens de Franse revolutie. Eind 1790 was zij de eerste vrouw die het woord nam in een (Franse) politieke club, dat wil zeggen haar rede werd voorgelezen, omdat ze die zelf niet mocht uitspreken. Het ging over gelijkheid van de seksen. Dit pamflet hebben we nu vertaald in het Nederlands en reiken we uit op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Bovendien vertelt Wil Schackmann over de markante vrouw in een lezing, wordt zij uitgelicht in de Vrouwengalerij en stellen we de plaquette die vorige eeuw enige tijd haar geboortehuis sierde, tentoon.

Geschiedenis voor kinderen

Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van het maken van je eigen tijdcapsule, een vals persoonsbewijs of een mooie stamboom? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger Geschiedenis

De Dag van de Groninger Geschiedenis, die inmiddels voor de 33 e keer georganiseerd wordt, begon als Groninger Erfgoedmarkt. De markt is nog steeds het hart van de Dag en wordt nu aangevuld met tientallen andere activiteiten. Het is uitgegroeid tot een manifestatie waar de laatste jaren ruim 2.500 belangstellenden op afkwamen.

Groninger Archieven en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) organiseren de Dag van de Groninger Geschiedenis in samenwerking met Noordelijk Scheepvaartmuseum, Historische vereniging Stad en Lande, Verhalen van Groningen, Groninger Museum en Forum Groningen.

Praktische informatie

Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 | 11.00-17.00 uur | Groninger Archieven, Cascadeplein 4 | Gratis toegang | www.dagvandegroningergeschiedenis.nl | #dgg19 #zijhij

Zie ook