Workshop familieverhalen (schrijven)

Workshop familieverhalen (schrijven)

Familie is een bron van de meest wonderlijke verhalen. Sterk ontroerende verhalen zijn het vaak, juist omdat ze waargebeurd zijn en omdat de hoofdpersonen familie zijn. Familieverhalen zijn bij uitstek ook historische verhalen. Ze geven toegang tot een andere tijd, waar andere vanzelfsprekendheden heersten. Waar maatschappelijke verhoudingen anders waren en de wereld er anders uitzag.  

Workshop familieverhalen (schrijven)
Deze foto is rond 1920 gemaakt in een automaat van de American Automatic Photo Company aan de Brugstraat in Groningen. Vragen die tijdens de workshop aan bod komen: hoe kom je te weten wie er op deze foto staan - en hoe kun je erover gaan schrijven?

De Groninger Archieven bieden op zaterdag 14 maart een workshop Familieverhalen. Op deze dag kunt u zelf onderzoeken hoe u de verhalen over uw familie tot leven kunt wekken. U kiest één persoon uit uw eigen familie en gaat ermee aan de slag. U experimenteert met verschillende vertelvormen en schrijft korte fragmenten.

Ook onderzoekt u de levensgeschiedenis van uw hoofdpersoon. Daarbij komt u ook meer te weten over de bronnen, die u kunt gebruiken om uw familieverhaal meer diepte te geven. De schrijfsessies worden afgewisseld met korte lezingen, onder meer over de compositie van een familiegeschiedenis. Overigens is de workshop niet speciaal gericht op mensen met Groninger voorouders. De nadruk ligt op schrijven en zoeken in het algemeen.

De workshop wordt geleid door Tanny Dobbelaar en Jona van Keulen. Tanny Dobbelaar is schrijfster en trainster. Haar laatste boek heet Familieverhalen. De kunst van het schrijven over je naasten. (Ambo, 2011). Jona van Keulen werkt als hoofd publieksactiviteiten bij het RHC Groninger Archieven. 

Speciale kennis of vooropleiding is niet nodig. Belangrijker is uw motivatie: vindt u het leuk om een dag lang uw eigen familieverhaal te onderzoeken?  

Foto

Wij stellen het op prijs als u één foto meeneemt van het familielid waar u over zou willen schrijven.

De workshop vindt plaats in het gebouw van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen en duurt van 10.30 tot 16.00 uur, met een lunchpauze. De Groninger Archieven bieden parkeergelegenheid. De workshop kost € 60,-, inclusief koffie en thee. U dient zelf voor uw lunch te zorgen.

Nadere informatie en aanmelding

U kunt uw aanmelding mailen naar info@groningerarchieven.nl o.v.v. workshop 14 Familieverhalen. Dit is ook het adres voor nadere informatie. Aanmelding is mogelijk tot en met donderdag 5 maart 2015. We stellen een maximum van 20 deelnemers. U krijgt een bevestiging van ontvangst van uw aanmelding en nader bericht, ook over de betaling, als duidelijk is dat er minimaal 10 deelnemers zijn en de workshop doorgaat.

Zie ook