Workers: van veenarbeidersbroek tot veiligheidsschoen

Workers: van veenarbeidersbroek tot veiligheidsschoen

Van boezeroen tot zeemansbroek en van de schorten op de huishoudschool tot het galakostuum van burgemeester Van Beresteyn. Zo goed als nieuw, maar vaak ook tot op de draad versleten. En heel bijzonder: aanraken mag!

Workers: van veenarbeidersbroek tot veiligheidsschoen
Een veenarbeidersjongen in 'stuutsiekoorn' werkkleding. - Foto: T. Post, www.beeldbankgroningen.nl (818-2413)

In het kader van het 75-jarig bestaan toont het Veenkoloniaal Museum in Veendam van 31 mei tot en met 23 augustus een verrassende selectie uit de eigen textielcollectie. Met als thema 'Workers' wordt werkkleding getoond uit de jaren 1890-1960, van zowel mannen als vrouwen.

Het kledingdepot van het Veenkoloniaal Museum herbergt een bijzondere collectie werkkleding. Naast tientallen zogenaamde ‘stuutsiekoorn’ (ribfluwelen of manchester) jassen en broeken, omvat ze ook degelijke werkschorten, kleurrijke veenarbeidersbroeken en stoere kleding gedragen door zeelieden. Een enkele keer vrijwel ongedragen, maar meestal tot op de draad versleten en vaker nog keer op keer versteld om opnieuw gedragen te worden.

Behalve de kleding wordt in de tentoonstelling ook een zeldzame verzameling (detail)foto’s van ‘workers’ getoond. De expositie is daarmee niet alleen een kroon op het werk van de textielwerkgroep van het museum die al jaren de collectie beschrijft en inventariseert, maar ze is eenzelfde kroon voor de bibliotheekmedewerkers die de collectie foto’s van de Groninger Veenkoloniën beheren.

Aanraken mag

De authentieke kleding hangt -op enkele zeer kwetsbare stukken na- voor één keer nu eens niet in vitrines. Bij collega-musea allerminst gebruikelijk, maar het credo bij 'Workers' is: aanraken mag! Het publiek wordt zo uitgenodigd om te zien én te voelen hoe kleding vroeger eindeloos werd gestopt en versteld en hoe stug en stevig die oude ‘stuutsiekoorn’ eigenlijk was.

Zie ook