WinterWelVaart Winschoten

WinterWelVaart Winschoten

Woensdag 28 december strijkt WinterWelVaart neer langs de kade van de Tramhaven en in de Tramwerkplaats in Winschoten. Het programma staat bol van muziek, kunst, kinderactiviteiten en mooie verhalen.

WinterWelVaart Winschoten
Winschoten, 1950 www.beeldbankgroningen.nl [1986_19452]

Wat heeft de Winschotense soldaat van de Batavia, Wiebe Hayes, de zilvercollectie van de Stad Appingedam en de pakhuizen aan het Hoge en Lage der A in Groningen met elkaar te maken? Alledrie vinden ze hun oorsprong in het maritieme verleden van de provincie Groningen. Appingedam had in de Middeleeuwen een open verbinding met de zee en vergaarde grote rijkdommen met de handel. Hetzelfde geldt voor Groningen, de handelsstad op het kruispunt van vele waterwegen. Winschoten was een belangrijke punt in de handel met Duitsland door haar ligging op het hoogste punt van De Garst, een oude keileemrug, en aan de rivier de Rensel.

Al deze verhalen over de maritieme geschiedenis van Groningen komen samen op de tiende editie van WinterWelVaart. Aan de Groninger kades liggen historische schepen en De Verhalen van Groningen neemt u mee naar vroegere tijden met verhalenvertellers en andere verrassende activiteiten.

Buitenexpositie

Met een bijzondere buitenexpositie vertellen we over het ontstaan van de scheepvaart, de handel en visserij toegespitst. Ook de keerzijde van de handel, het slavernijverleden, komt aan bod. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar? 

Kijk voor het uitgebreide programma op www.winterwelvaart.nl

Zie ook