WinterWelVaart Groningen

WinterWelVaart Groningen

Vrijdag 16 tot en met zondag 18 december vindt de tiende editie van WinterWelVaart plaats op de kades van de Hoge en Lage der A en in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het programma staat bol van muziek, kunst, kinderactiviteiten en mooie verhalen.

WinterWelVaart Groningen
WinterWelVaart in Groningen Foto: Bas Meelker

Wat heeft de Winschotense soldaat van de Batavia, Wiebe Hayes, de zilvercollectie van de Stad Appingedam en de pakhuizen aan het Hoge en Lage der A in Groningen met elkaar te maken? Alledrie vinden ze hun oorsprong in het maritieme verleden van de provincie Groningen. Appingedam had in de Middeleeuwen een open verbinding met de zee en vergaarde grote rijkdommen met de handel. Hetzelfde geldt voor Groningen, de handelsstad op het kruispunt van vele waterwegen. Winschoten was een belangrijke punt in de handel met Duitsland door haar ligging op het hoogste punt van De Garst, een oude keileemrug, en aan de rivier de Rensel.

Al deze verhalen over de maritieme geschiedenis van Groningen komen samen op de tiende editie van WinterWelVaart. Aan de Groninger kades liggen historische schepen en De Verhalen van Groningen neemt u mee naar vroegere tijden met verhalenvertellers en andere verrassende activiteiten.

Programma

16 t/m 18 december - Kade Hoge en Lage der A
Met een bijzondere buitenexpositie vertellen we over het ontstaan van de scheepvaart, de handel en visserij. Ook de keerzijde van de handel, het slavernijverleden van Groningen, komt aan bod. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar?  

17 en 18 december - aan boord van het schip Nicolaas Mulerius
15:00 uur Vertellerscollectief Kom op Verhoal brengt spannende, ontroerende en grappige nautische verhalen en sages.
16.00 uur Ben jij ook zo benieuwd naar de avonturen van Groningse ontdekkingsreizigers uit de Gouden Eeuw? Kom dan luisteren naar de lezing over Wiebe Hayes en zijn avontuur aan boord van de Batavia.
17:30 uur Het Hanze Huis neemt je tijdens een proeverij mee in een historisch verhaal over de Hanze, een machtig netwerk van handelssteden langs zeeën en rivieren en hun producten.

Het is niet nodig om aan te melden voor de bovenstaande activiteiten. In verband met de ruimte is er wel een beperking aan de capaciteit.

Kijk voor het uitgebreide programma op www.winterwelvaart.nl

Zie ook