WinterWelVaart Appingedam

WinterWelVaart Appingedam

Zaterdag 10 december strijkt WinterWelVaart neer in het centrum van Appingedam. Het programma staat bol van muziek, kunst, kinderactiviteiten en mooie verhalen.

WinterWelVaart Appingedam
De stad Appingedam gezien vanuit het westen, 1665. - Schilderij: Claes Hendericx

Wat heeft de Winschotense soldaat van de Batavia, Wiebe Hayes, de zilvercollectie van de Stad Appingedam en de pakhuizen aan het Hoge en Lage der A in Groningen met elkaar te maken? Alledrie vinden ze hun oorsprong in het maritieme verleden van de provincie Groningen. Appingedam had in de Middeleeuwen een open verbinding met de zee en vergaarde grote rijkdommen met de handel. Hetzelfde geldt voor Groningen, de handelsstad op het kruispunt van vele waterwegen. Winschoten was een belangrijke punt in de handel met Duitsland door haar ligging op het hoogste punt van De Garst, een oude keileemrug, en aan de rivier de Rensel.

Al deze verhalen over de maritieme geschiedenis van Groningen komen samen op de tiende editie van WinterWelVaart. Aan de Groninger kades liggen historische schepen en De Verhalen van Groningen neemt u mee naar vroegere tijden met verhalenvertellers en andere verrassende activiteiten.

Kom aan boord

Aan boord van de Willem Jakob

13:30 uur Vertellerscollectief Kom op Verhoal brengt spannende, ontroerende en grappige nautische verhalen en sages.

Aan boord van de Batavia

15:00 uur Ben jij ook zo benieuwd naar de avonturen van Groningse ontdekkingsreizigers uit de Gouden Eeuw? Kom dan luisteren naar de voorstelling van Michiel Megens over Wiebe Hayes en zijn avontuur aan boord van de Batavia.

Buitenexpositie

Met een bijzondere buitenexpositie vertellen we over het ontstaan van de scheepvaart, de handel en visserij toegespitst op Appingedam. Ook de keerzijde van de handel, het slavernijverleden, komt aan bod. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar? 

Kijk voor het uitgebreide programma op www.winterwelvaart.nl

Zie ook